Jeugdbridge kamp
Geplaatst op donderdag 15 augustus 2019 - 15:51 door Jacques Beljaars

 Ze is net tien jaar en moet tien slagen met Harten troef maken. “Ja, dat is de manche en dan krijg je extra punten”. Op deze avond worden die punten uitbetaald in nep-geld. Dat wordt de volgende dag gebruikt voor een casino spel - bridge draait om kansen.

Ze denk lang na. Haar handen zijn niet groot genoeg om de dertien kaarten in een waaier open te houden, dus die worden voortdurend van links naar rechts en weer teruggeschoven. Er is met een kleine Schoppen gestart en op tafel ligt de Heer en de 3 met daarnaast een driekaart Harten. Ze legt Schoppen Aas op tafel. “Nee, je moet eerst in dummy spelen”. De Aas gaat terug en dummy speelt de 3, gedekt met de 10 en alsnog de Aas. Meteen volgt Schoppen 4 voor de Heer in dummy. Direct een kleine Ruiten na voor haar Aas en dan wordt Schoppen 2 in dummy ingetroefd. Met nog vijf Hartenslagen in de hand en de Ruiten Heer van dummy heeft ze tien slagen. Iemand weet te vertellen dat dat 620 punten op levert, dus dat is dik geld verdienen.

 

Dit jaar wordt het Jeugdbridge kamp in Bladel gehouden van 13 tot en met 16 augustus. Deelnemers zijn van de leeftijd tussen 10 en 17 jaar. Je hoeft niet te kunnen bridgen: dan leren ze je mini bridge.

Aangezien Bladel in ons district ligt, ben ik eens een kijkje gaan nemen. Aan tien tafels zitten tieners te spelen. “Zij doet mini bridge, dus dat doen we dan allemaal”, wordt mij uitgelegd als ik aan een tafel ga kijken. Iedereen is daar heel tevreden mee. Ik zie een keer dat er 3 Sa gespeeld wordt, uitkomst kleine Harten. De leider maakt de eerste twee slagen met Harten Aas en Heer en dan zijn de Harten op. Vervolgens worden de overige slagen opgeraapt, snijden op Klaveren Heer zat nog niet in de speeltechniek, dus bij 8 slagen houdt het op. Gelukkig maakt de tegenpartij nog een foutje en 3 Sa is contract: dat is dan 400 nep-euro.

 

In deze week zijn er verschillende activiteiten en niet alleen bridge. Er wordt gewandeld, er zijn spelletjes en andere buiten activiteiten. Bridge clinics voor de ervaren spelers en les in mini bridge voor degenen die dat nog niet kennen.

Er wordt geslapen in kamers met 4 tot 8 bedden en het eten wordt door de leiding of soms door gasten ter plekke bereid. Karaffen met limonade staan klaar om de dorst te lessen. Om de beurt helpen de kinderen met de afwas. Heel gezellig en iedereen heeft het naar de zin! De begeleiding van circa tien vrijwilligers heeft de organisatie uitstekend in handen!

 

Ik moet toch even terugdenken aan mijn eigen jeugdbridge kampen een kleine 50 jaar geleden. Dat was heel leuk en ik heb er goede herinneringen aan. De samenstelling was toen anders: leeftijden van 16 tot 24 jaar. In plaats van limonade hadden we toen van dat geel schuimend vocht …

 

Mijn indruk van dit kamp is dat het voor de deelnemende kinderen heel geslaagd is. Er is veel plezier en er wordt uitgebreid kennis gemaakt met bridge. De organisatoren vragen zich nog wel af hoe het hierna moet. Je wil dat die kinderen doorgaan met bridgen, maar waar? Aansluiten bij een avond club is voor een kind van 10 geen optie, want dat wordt veel te laat. Een middag club begint onder schooltijd, dus dat lukt ook niet. Heeft iemand een idee? Laat het weten!

 

De locatie in Bladel bevalt heel goed. Volgend jaar wordt hier weer een jeugdbridge kamp gehouden. Er zijn voldoende vrijwilligers voor de organisatie, maar als u een keertje de avondmaaltijd voor 40 à 50 man kunt klaarmaken, dan wordt dat zeer op prijs gesteld ….

 

Voor meer informatie zie hier.

 

Jacques Beljaars

DKL