Waarom 4 tallen zo spannend kan zijn.
Geplaatst op maandag 30 september 2019 - 18:22

Strategie voor viertallen

  • als de manche erin zit, moet je hem bieden. Bij twijfel toch proberen de meest zekere manche te bieden. De manche missen is te kostbaar.
  • een overslag is alleen wat waard als je contract zeker is. Als je gokt op een overslag en de gok lukt, levert dat hooguit 1 IMP op, Als de gok mislukt, lever je al snel 10 IMP’s in.
  • down gaan betekent punten inleveren, behalve als je daarmee de tegenstander een (zekere) manche-score verhindert. Niet kwetsbaar 3 down kost 500 punten. De tegenpartij kwetsbaar de manche laten spelen kost 600 punten. Als je de kaart ervoor hebt is het vrijwel altijd beter een 4© of 4ª contract bij een kwetsbare tegenstander uit te nemen met een niet kwetsbare 5§ of 5¨ . De kans dat de tegenstander op 5© of 5ª 1 down gaat is dan helemaal kassa.
  • Down gaan kost punten. Het is dus niet verstandig om snel een deelscore uit te nemen. Tegen 2© uitnemen met 2ª en dan twee down gaan kan kostbaar zijn, vooral als je gedoubleerd wordt en/of kwetsbaar bent.
  • Als je de keuze hebt tussen verschillende manches, biedt dan de manche die het meest zeker is. Velen hebben een voorkeur voor 3SA boven 5§ . Als er een risico is dat 3SA down gaat, heeft 5§ de voorkeur. Uiteindelijk is er nauwelijks verschil tussen 5§ contract en 3SA plus 1 en is er een gigantisch verschil tussen 5§ contract en 3SA – 1.