Verslag Master Etiketten Bridge Toernooi

MASTER ETIKETTEN BRIDGE TOERNOOI

Op de zevende van de tweede, in het vierde schrikkeljaar na de start, is de zestiende editie van het toernooi verspeeld.

Annelies de Ruiter opent het Master Etiketten Bridge Toernooi in de allengs zeer vertrouwde omgeving. De vaste deelnemers weten deze locatie moeiteloos te vinden. Gelukkig zien we elk jaar ook nieuwe gezichten. En zo lossen de nieuwe deelnemers de oude af en blijft het totaal aantal deelnemers min of meer constant. Organisatorisch een verheugend verschijnsel.

Alle deelnemers worden welkom geheten, in het bijzonder de kampioenen van vorig jaar die de beker opnieuw willen meenemen, anders blijft er zo’n kaal plekje in de huiskamer. Is dat gelukt? Ze verontschuldigt onze hoofd-sponsor die om privé redenen niet aanwezig kan zijn. Verder stelt zij dat alle deelnemers aan de hand van de verstrekte papieren geconstateerd heb-ben dat dit 16e toernooi een tweede sponsor rijk is.

DRUKKERIJ VANEDEN.

De formule van het toernooi is ongewijzigd. In alle drie de lijnen worden dezelfde spellen gespeeld. Door de scheiding van de lijnen spelen de bridgers eigenlijk alleen tegen spelers van ongeveer gelijke sterkte. Bij twijfel worden de clubs geraadpleegd waar de bridgers vandaan komen. Zo wordt een zo eerlijk mogelijke deelnemers lijst samengesteld.

Dan brandt de strijd los. Hoe verloopt het eerste spel. Meteen tegen de verhouding in of direct een geweldig succes. De eerste klap is ook hier een daalder waard. Na 3 keer 4 spellen is er een pauze. Om alle deelnemers van een drankje te voorzien en ook de gelegenheid te geven die rustig op te drinken, ja daar is enige tijd mee gemoeid. Vroeger (ja, wanneer was dat ook al weer) was die pauze ook nodig om de rokers de kans te geven de nodige nicotine op te doen zuigen.

In die pauze wordt door de partners onderling gepraat over hoe het gaat en wat de tactiek moet zijn voor de laatste 12 spellen. Met tegenstanders wordt een enkel spel doorgesproken die beide paren voor de pauze hebben gespeeld. Je ziet dan soms iemand met een van verbazing getrokken gezicht informeren hoe het in vredesnaam mogelijk is dat het andere paar genoemd contract zelfs met een overslag heeft gemaakt, terwijl de spreker gewoon gedoubleerd 2 down is gegaan. Kijkt u daar als lezer vreemd van op. Nou, ik kan u verzekeren dat zoiets gebeurt.

De afsluitende 3 rondes worden in het normale tempo afgewerkt. De kaarten worden uit de boards gehaald, een elastiekje erom en mee naar huis genomen. Zo kom je in ieder geval niet met lege handen thuis. De biddingboxen worden gesloten. Alle spullen die op tafel staan worden naar een verzamelpunt gebracht.

Dan begint het wachten op de uitslag, omdat de organisatoren eerst alles in de gereedstaande kratten en dozen pakken.

Annelies begeeft zich naar het spreekgestoelte. Roept de drie medewerkers van de organisatie om hen te bedanken voor het werk dat ze hebben

gedaan. Een staatslot gaat naar Margreet Horinga (prijzentafel), Max van Hoffen (arbitrage) en Ronald Versteeg (algehele technische leiding). De zaal beloont hun inspanning met een welgemeend applaus.

Met de microfoon in de hand gaat ze naar de prijzentafel en maakt daar de winnaars van de drie lijnen bekend. Die paren mogen zich Bridgekampioen van Ede noemen in de door hen gespeelde lijn.

In de A lijn zijn dat Gerrit ten Haaft en Hans Kroon, in de B lijn zijn dat Ton Rayer en Anton Smits en in de C lijn zijn dat Marja Verweij en Trijntje Oosting. Alle 14 prijswinnaars mogen dan een cadeau naar hun keuze meenemen van de welvoorzien prijzentafel. Voor een volledig uitslag verwijs ik naar de website van Bridge4Ever. De winnaars van het 15e toernooi blijven “ver” verwijderd van de plek die zij verdedigen

Dan komt Hans Kaldewey, de uitbater van deze tent, met een schaal vol lootjes. Alle deelnemers spelen mee in de verloting, waarbij hun paarnum-mer hun lotnummer is. 4 prijzen worden verloot, elke prijs is een staatslot met jackpot voor de trekking van 10 februari, dus maar een paar nachtjes slapen en dan?????

De gelukkigen zijn: Dianne van Eersel en Steven Martis, gebroeders Jan en Dick Pol, Hennie Blomsma en Ton Gerritse, Henriette Wiegers en Aaldert de Bruijn.

Annelies sluit de avond af. Bedankt de deelnemers voor hun aanwezigheid, wenst ze een goede thuisreis en nodigt ze uit voor het 17e toernooi.

VRIJDAG 5 FEBRUARI 2021.

Rest nog “even” de kerkzaal opruimen. De vrijwilligers staan te dringen en in no time is de zaak geklaard. Hartelijk dank aan deze vrijwilligers en aan diegene die ’s morgens de zaal hebben ingericht. Ik kan de lezer verzekeren dat het een flinke klus is met veel sjouw en tilwerk.

Henk de Ruiter 9 februari 2020