In verband met het Corona-virus gaat BBC online.

 

Nu de Bennekomse Bridge Club al haar reguliere activiteiten op advies van de overheid heeft moeten staken, is besloten om voorlopig over te stappen op het online bridgen. Voordegenen die zich hiertoe nog niet hebben 'bekeerd', maar die alsnog mee willen doen bestaat de mogelijkheid zich bij de wedstrijdleider aan te melden.

 

 

 

Hallo mensen,

 

Grazyna en ik doen sinds kort ook StepBridge, als ik iets doe is het vooral de eerste dagen heel intensief en wil ik er alles van weten. En als Grazyna iets met kaarten doet, kan ze er niet mee stoppen.

StepBridge is leuk, maar kan ook verwarrend zijn. Het kostte me wel wat tijd om te begrijpen waarom iets werd gedaan. Toen Grazyna en ik online begonnen (niet op de club) waren we stomverbaasd. Na wat langer er op studeren en contact met Ton en Ronald werd het “Crystal Clear”.

 

Ik merkte op de clubavonden, dat er bij enkelen toch problemen zijn met het online bridge. Ik ben al meer dan 50 jaar professioneel bezig met computers, daarnaast ben ik Bridge TCL net als Ton. Ik ga vanuit mijn ervaringen in die 2 hoedanigheden proberen iets uiteen te zetten over de  StepBridge regels, waar StepBridge in hun documentatie heel erg de kool en de geit proberen te sparen.

 

Eerst even iets over het toezicht op valsspelen, mijn zuster die al jaren StepBridge speelt wist dit niet. Als je met je partner praat tijdens het spelen (bijvoorbeeld met een smartphone), is daar is niet veel op tegen, zolang het maar op geen enkele manier gaat over het spel dat je speelt. Het is heel eenvoudig om even via je smartphone een fotootje van je hand op te sturen naar je partner. Maar als een paar vaak afwijkend gedrag vertoont in het spel (kan worden nagegaan via de opgeslagen gegevens) dan kan dit dezelfde gevolgen hebben als dat je dit doet in het normale bridge. Er wordt vanuit gegaan dat je net zo bridge speelt als op de club, ook als je thuis met je laptop tegenover elkaar aan dezelfde tafel zit.

 

Als het om de spelregels gaat is StepBridge gelijk aan de Internationale Bridge regels. Als je StepBridge niet in een clubavond of toernooi vorm, maar zonder wedstrijdleider direct in de zogenaamde “competitie” dan doet men maar wat. Ik heb van Ton begrepen dat die vrijblijvendheid als men weet hoe het moet er gelukkig niet is bij onze club online.

 

Het lijkt of de spelregels anders zijn. Maar dat is niet zo. Bij het bridge heb je de internationale spelregels en regels hoe bepaalde zaken moeten worden uitgevoerd.

 

Net als met gewoon clubbridge is kletsen (chatten) niet meer streng verboden. Wel is het verboden om te chatten over het onderhanden spel. Kletsen doe je met iedereen aan “tafel”. Maar het kan ook nodig zijn dat je bijvoorbeeld tijdens het bieden of het spelen iets aan je tegenstanders wilt vertellen zonder dat je partner dat hoort. Aan tafel kan dat niet, online wel.

 

Daarvoor is het uitklapdoosje dat rechts onderin zit,

standaard staat dat op “Tafel”. Met het pijltje naar beneden op dat doosje kan je kiezen naar wie je een bericht wilt sturen. Als het over het spel gaat stuur je het alleen naar “Tegenstanders + toeschouwers. Wil je iets meer uitleg over een bieding, dan stuur je de vraag daarom alleen aan de bieder (tegenstander) die links of rechts op de virtuele tafel naast je zit. Zoals Ton al eerder aangaf, let op, het springt steeds terug naar “Tafel”, dus je moet steeds opnieuw kiezen.

 

Hoe wordt gealerteerd is geen spelregel maar een regel hoe dingen moeten worden uitgevoerd. StepBridge kent in afwijking van de NBB (voor de lage competities) de regel dat alle afspraken door de bieder moeten worden gealerteerd zonder dat de partner het mag zien. Hierop zijn geen uitzonderingen.

 

Bij StepBridge spreekt men over afspraken. De hoofdregel is: Je moet biedingen alerteren waarvan je kunt vermoeden dat de tegenpartij er zonder waarschuwing een andere betekenis aan zou kunnen  toekennen.

 

Als voorbeeld de afspraak met de partner over een opening met minder dan 3 kaarten in de genoemde kleur. Dit moet worden gealerteerd (Maar dat wisten we allemaal al).

 

Maar ook een doublet, dat geen strafdoublet is, moet altijd worden gealerteerd. 

Vreemd voor velen, die al jaren bridge spelen, is dat allerteren ook altijd op het 4e niveau en hoger moet. Nog vreemder is dat ook de antwoorden van zo’n bieding ook moeten worden gealerteerd, als die niet de kleur van het gewenste spel aangeven.

 

Maar hoe alerteer je met StepBridge. Uitgangspunt

bij StepBridge is dat de partner niet mag zien dat er is gealerteerd. Die moet dat gewoon aannemen en er zich verder niet mee bemoeien.

 

Je alerteert door op het knopje “OK en Alert” te klikken, maar eerst moet je daarvoor nog in het kleine vlakje bij het alert aangeven, hoe jouw partner de bieding begrijpt.

 

Dit hoeft niet uitgebreid te zijn, “Jac” wordt best begrepen als “Jacoby”. Als antwoord op het azenvragen niet exact wat je in jouw hand hebt, bijvoorbeeld dus niet “1” maar “1of4” want dat is de afspraak met je partner.

 

Je mag je best vergissen bij StepBridge, maar net als het bij gewoon bridge geldt, dat te vaak vergissen verdacht is.

 

Cor (6 mei 2020),

 

DE BENNEKOMSE BRIDGECLUB staakt per direct al haar activiteiten ivm het Coronavirus

 

Gezien de adviezen van de Overheid en het RIVM heeft het bestuur van de Bennekomse Bridge Club  besloten om alle bridgeactiviteiten tot nader order 2020 af te gelasten.

We wensen iedereen het beste en hopen elkaar weer snel te zien.
 
Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

Annelies de Ruiter

voorzitter

 

 

 

 

                                    *****

 

De Bennekomse Bridgeclub is een actieve en sportieve club en biedt voor elk wat wils. Naast de reguliere paren- en viertallencompetities worden de nodige gezellige drives georganiseerd. We nemen ook met enkele teams deel aan de districtsviertallencompetitie en aan enkele andere door de Bridge Bond georganiseerde wedstrijden.

 

SFEER PROEVEN

 

Als u de sfeer bij ons eens wilt proeven, dan is het mogelijk om enkele keren gratis mee te spelen op een clubavond. Hiervoor moet u zich wel even van tevoren aanmelden.

In de zomer (juni – augustus) wordt zomeravondbridge gespeeld waar ook niet-leden aan deel kunnen nemen.

 

CONTACTPERSOON: Ton Hendriks (026 3334369; a.hendriks168@upcmail.nl).