CLUBAVOND BBC VIA INTERNET (vervolg)
Geplaatst op woensdag 6 mei 2020

CLUBAVOND BBC VIA INTERNET (vervolg)

 

Aan de vooravond van een heerlijk warme lentedag besluit ik me terug te trekken in de huiskamer. De regering heeft weliswaar een verplichte  “lock down” afgekondigd, dus daarom alleen al zou het moeten. Maar vanavond stel ik mezelf vrijwillig verplicht binnenshuis op.

 

Het heerlijk in de zon en uit de wind liggend balkon ga ik gedwongen verlaten. Ik heb me opgegeven om mee te doen aan de BBC clubcompetitie die we via Step bridge gaan verspelen. Dan is het noodzakelijk je computer in te schakelen. Op het balkon is het veel te zonnig, dan kun je op het scherm nauwelijks een beeld onderscheiden.

 

Ik ga in de woonkamer plaats nemen achter het scherm. Die plek kijkt uit op het zonnige balkon. En zo dadelijk gaat de zon onder en kijk ik recht tegen de zon in. Dus ook dan zie ik niets op het scherm. Dan de gordijnen maar dicht, want ik moet goed kunnen zien wat het scherm voor mij in petto heeft.

 

Je moet toch wel een hoop moeite doen om dit voor elkaar te brengen. En waarvoor doe je het? Nou gewoon omdat je graag een spelletje bridge speelt en dan bovendien met en tegen je clubgenoten. Wat wil je nog meer. Dat weet ik ook nog wel. Je wil goed bieden, spelen, tegenspelen en hoog, ja zo hoog mogelijk scoren.

 

We beginnen en krijgen meteen tegenstanders wier beker we liever aan ons (ik speel met Paulien) voorbij hadden zien gaan. Een keer eerder tijdens een soortgelijke sessie troffen wij elkaar. Toen lieten ze ons (gelukkig)  maar 2 van de 4 hoeken van de kamer zien. Als wij dat nou eens op dezelfde wijze  hun lieten overkomen, dan hadden we ten minste wraak genomen.

 

Het eerste spel. Zij mogen van start en doen dat meteen met een bijzondere conventie. Ik heb maar 4 punten, dus ik hoef me niet met het bieden te bemoeien, Links antwoord met een bij de opening behorend conventioneel antwoord. Dan komt mijn partner erin. Ik heb een 5 kaart in die kleur en een schamele 1 punt en 3 punten in de kleur van de tegenstanders. Rechts past en ik pas mee. Links doet nog een bod op 4 niveau, door rechts geconverteerd en iedereen doet er het zwijgen toe. Ik had niet mogen passen. Een schamele 16% is ons deel.

 

Het tweede spel werden wij het slachtoffer van onze eigen conventies. Op 1SA van de tegenstanders liet Paulien een 2♣  volgbod los. Dat belooft een 5-4 kaart hoog. Rechts doubleerde dat bod. Ik had zeven punten, een 4 kaart ♠ en we waren niet kwetsbaar, dus ik klom er in met 2. Links past, evenals Paulien en rechts komt er in met 3♣. Toch nog maar een keer 3♠, een beetje overmoedig maar ik wist toch ten minste een 4kaart tegenover me.

Links kwam nu tot leven met een doublet en dat werd rondgepast. De dummy ging open en daar verscheen een twee kaart ♠ en een 6kaart . In plaats van 2♣ had het volgbod 2 moeten heten en dan was de catastrofe nooit zo erg geweest als nu. Een volle top voor de tegenstanders.

Dan zijn alle kaarten gespeeld. Er is nog tijd over. De tegenpartij gebruikt dat moment om enkele boodschappen aan ons over te brengen. Heel complimenteus. Net zoals bij de eerste speelavond kleuren onze wangen nog steeds roder dan rood. Een woordelijke weergave van de neergeschreven tekst. Ik moet dus een rooskleurig verslag schrijven over misstanden bij ons. Nou ja, vooruit dan maar.

 

Paulien: dom van mij, moest 2 zijn
André: kan Henk weer een mooi stuk schrijven
Henk: ik weet niet of dit nu een mooie uitnodiging is
André: van zoveel zelfkritiek weet je vast wel iets moois te maken Henk
Henk: moet ik gaan onthouden wat jij er nu over zegt. Het geheugen neemt af
André cut and paste; kladblok er bij

 

Op het derde spel toonden de tegenstanders uit het goede biedhout  gesneden te zijn. Ze stoomden met behulp van controle biedingen door naar slem in harten. Wij hebben geen kans gezien dat down te spelen. Tussen haakjes merk ik even op dat er toch, gezien dit spel, bridgers zijn die hun eigen hand meer waarde toekennen dan de gezamenlijke handen. Een gedeelde nul was ons deel. Discussie die na afloop van dit spel.

Henk: wij gaan net zo flitsend van start als jullie. De een aan de bovenkant van de score en de ander aan de onderkant.
Thom: goed geboden partner
André: dank je wel
Henk: niet zo slijmen
Henk: jij kunt er ook wat van
Thom: hij moet aan zijn ego denken
Henk: natuurlijk
André: het was tegen jou
Thom: weet ik
André:
:)
Henk: een goed verstaander heeft maar een half woord nodig
Thom: lol
André: dat is ons probleem Henk
Thom: batterijtjes op

 

Deze 3 spellen leverden ons samen precies 25% op. Doordat de zon al uit de kamer verdwenen was, werd het ons nu helemaal zwart voor ogen. Gauw naar de badkamer, de ogen gewassen, de brillenglazen een extra poetsbeurt gegeven en een sterke kop koffie genomen met een heerlijke zoete versnapering ernaast, zijn de juiste maatregelen geweest om onze mineur stemming te doen omslaan naar een zeer positieve stemming en die bracht ons in de “winning mood” leverde ons uiteindelijk een zeer verdienstelijke (ahum) achtste plaats met maar liefst 46,88% op.

 

Henk de Ruiter
17 april 2020

 

Hij is weer prachtig Henk. Chapeau

André