CLUBAVOND BBC VIA INTERNET
Geplaatst op zaterdag 18 april 2020

CLUBAVOND BBC VIA INTERNET

Het is er dan eindelijk toch van gekomen. Jarenlang heb ik de boot afgehouden. Nu door het corona virus de clubavond geen doorgang meer kan vinden, heeft onze onvolprezen wedstrijdleider de kans aangegrepen gebruik te maken van het aanbod van Stepbridge om de clubavond via de computer te laten verspelen. Hè, hè, dat was een hele mond vol. Ik geloof dat de zin uiteindelijk toch helemaal klopt.

 

Ik had me een paar dagen voor de bewuste avond aangemeld bij Step, op de manier zoals Ton Hendriks in zijn mail had aangegeven. Daar was geen woord Frans bij, dus alles ging goed.

 

Ik werd er op gewezen dat de systeemkaart ingevuld moest worden. Ik wil niet veel zeggen, maar dat was een heidens karwei. En als je die nu wel of niet hebt gepresenteerd, je moet elk door jezelf gegeven conventioneel bod allerteren. Laten we maar zien wat er gaat gebeuren.

 

Om kwart over zeven zaten we startklaar. Opeens zit je aan een tafel en even later verschijnen de tegenstanders. Nu wil het geval dat ik op de clubavond op de Zuidplaats zit of op de Westplaats. Ik heb hier niets in te brengen. Je wordt op een stoel gezet of je je daar nu wel of niet prettig bij voelt. Dat is wel wennen.

 

De eerste hand verschijnt. Het wordt mij makkelijk gemaakt. Ik hoef alleen maar te passen. Het bijspelen van de kaarten gaat me vrij goed af. De volgende twee spellen alleen maar passen. De tegenstanders waren het over het laatste spel niet zo met elkaar eens. Dan kun je onderaan in je scherm de hele discussie volgen. Jullie weten dat mijn gehoor aardig te wensen overlaat. Dus op de clubavond vang ik van een dergelijke discussie vrijwel niets op. Hier, op de computer hoor ik ook niets, maar ik kan het helemaal volgen. Nou dat is ook niet altijd even verheffend. Dat komt natuurlijk ook omdat je in het heetst van het gesprek wel eens een verkeerde letter van je toetsenbord aanklikt.

Dan komt er een moment dat ik ook een opening heb, iets meer dan gemiddeld en partner steunt me in die kleur. Ik heb een tweekleurenspel, maar ik hoef mijn tweede kleur nu niet te noemen. De tegenpartij is zo vriendelijk om in die kleur uit te komen. Ik overzie het spel en zie dat ik twee azen mis, waaronder troefaas. Het lukt mij om de kleur van het andere Aas weg te werken waardoor ik twee overslagen maak en een volledige top. Ik krijg zelfs een compliment van de tegenstander. Jammer dat hij mij niet kunnen zien, want dan had hij mij zien blozen van hier tot Tokyo.

 

Een paar ronden later kom ik te spelen tegen mijn eigen dochter en bridgepartner op de maandagavond. Nu mag ik toch zeker geen steek laten vallen. Het is een troefcontract, we hebben 9 troeven samen, dus na twee keer zijn ze er uit. Er was al een kleur vrijgespeeld en ik gebruikte de claimknop. Er werd niet direct op gereageerd, ze gaven me toch even uitstel van executie. Daar kwam de vraag hoe ga je dan spelen. En ik overmoedig als ik (ben??) was, vervolgde met de vrijgespeelde kleur en die slag werd meteen getroefd. Ik had wel twee keer troef getrokken, maar niet opgelet dat mijn lieftallige dochter de tweede keer niet had bekend. Dom, dom, nog eens dom, ik kan wel zeggen ontzettend dom. De straf was er dan ook naar. Een dikke volbloed nul. Het is goed dat ze me niet kon zien, want dan had ze kunnen waarnemen dat ik rood was aangelopen van hier tot Tokyo en terug.

 

Gedurende de hele sessie was Ton Hendriks druk in de weer om het hele spul aan de gang te houden en de problemen op te lossen. Wij konden rustig afwachten. Zo niet Ton, die rende zich rot om de ene na de andere brand te blussen. Dat is hem goed afgegaan, want uiteindelijk eindigden we allemaal tegelijk. Als iemand het druk heeft gehad dan is hij dat wel. Ton hartelijk dank voor je inspanning om deze avond voor elkaar te krijgen en tot  voor een ieder van ons goed einde hebt weten te brengen. We houden ons aanbevolen voor een volgende keer. 

 

Henk de Ruiter
3 april 2020

 

Reactie van onze leden op bovenstaand verhaal van Henk:

Tanja>Henk wat een geweldig leuk verhaal. Dank je wel, dikke knuffel van de bridgepartner van je dochter van donderdag. Schoppen negen was het.

Peter>Leuk verhaal Henk en groet van de partner van je schoonzoon op maandag

Adrie>Leuk Henk.

Ton ik denk dat we dit allen zo voelen nogmaals dank.

Van de partner van de jouw partner op maandag die ook wel eens met die partner speelt op de vrijdag.

Thom>Hoi Henk, Leuk verslag!

En zo zie je maar, je bent nooit te oud om.............................

Helaas verliep mijn clubavondje iets minder leuk.

Na de 1e tafel kreeg André internetverbindingsproblemen (hij zat dan ook helemaal op Texel) die niet tijdig hersteld konden worden, waardoor mijn clubavondje snel ten einde kwam.

Hopelijk gaat het de volgende keer beter en komen we volgende week tegenover elkaar te zitten.

Doe vooral voozichtig, blijf gezond en geef Paulien een dikke knuffel van me. Groeten Thom.

André>Leuk verhaal Henk, dank.

Vraagje aan de WL, is deze correspondentie ook naar de BBC-leden gegaan die niet mee hebben gespeeld. Lijkt me voor hen ook leuk te lezen. Misschien willen er dan nog wel meer mensen meedoen. Enig idee of er nog meer spelers op de wip zitten waar Henk op zat om mee te doen? Of hebben de afwezigen geen internet of vinden ze het te bewerkelijk?

Groeten van Texel, André