Uitleg ranking

Het Ranking systeem

 

Bij de competitierondes met 6 zittingen, waarbij na elke ronde gepromoveerd of gedegradeerd kan worden, is veelvuldige afwezigheid van een paar sterk nadelig voor de plek in de competitie.

Aangezien afwezigheid op de dinsdag vaak (noodzakelijk) voorkwam, is vorig jaar op de dinsdagmiddag overgestapt op het ranking systeem. Het voordeel is, dat er geen “puntenverlies” is bij afwezigheid en dat er dus altijd gespeeld wordt tegen paren van ongeveer dezelfde speelsterkte.

 

Een korte uitleg van het ranking systeem is:

 1. Voor elke gespeelde zitting krijgt een speler een bepaalde hoeveelheid rankingpunten. Deze rankingpunten worden afgeleid van de behaalde percentages die behaald zijn. (zie uitleg hieronder)
 2. De ranking van een speler is het gemiddelde van de laatst gehaalde 6 rankingpunten.
 3. Als iemand een middag niet speelt, verandert zijn/haar ranking niet. Speelt de partner wel, dan verandert alleen de ranking van de partner.
 4. De ranking van een paar wordt bepaald door de som van de ranking van beide spelers.
 5. Bij elke zitting wordt de indeling van de lijnen bepaald op basis van de ranking van de paren, die in de betreffende zitting spelen. Op deze manier zijn paren van ongeveer dezelfde speelsterkte in dezelfde lijn ingedeeld.  

 

Uitleg over te halen rankingpunten, zonder teveel in wiskundige formules te duiken:

 1. In de A-lijn is maximaal 100 en minimaal 60 rankingpunten te halen.
  In de B-lijn is dit maximaal 90 en minimaal 50 rankingpunten.
 2. Een speler in de A-lijn krijgt bij een score van 50%: 80 rankingpunten,
  Een speler in de B-lijn krijgt bij een score van 50%: 70 rankingpunten.
 3. Waarom dit verschil? Op deze manier is de ranking lijst van alle spelers altijd op sterkte ingedeeld en kan deze lijst per zitting in twee lijnen te delen zijn.
  Door het verschil van te behalen rankingpunten slechts op 10 punten te stellen, is het “gemakkelijker” om van de B-lijn naar de A-lijn door te kunnen stromen.

 

Praktijksituatie:

Een veel gehoorde vraag is: “We hebben vandaag gewonnen en zijn toch gezakt in de ranking, hoe kan dat?” En ook het tegengestelde komt voor: “We hebben slecht gespeeld en zijn toch gestegen in de ranking !”.

Kort gezegd zijn daar twee verklaringen voor:

1.

Ten eerste is de ranking een gemiddelde van de 6 laatst behaalde rankingpunten. Na elke gespeelde zitting vervalt het rankinggetal van 6 weken geleden en komt het rankinggetal van de huidige zitting erbij.

De ranking wordt hoger als het rankinggetal van de huidige zitting groter is dan dat van 6 weken geleden (voorbeeld 1) en wordt lager als het rankinggetal van de huidige zitting kleiner is dan dat van 6 weken geleden (voorbeeld2).

 

Voorbeeld 1:  huidig                                                                                                     6 weken              ranking

                      rankinggetal                                                                                            geleden

 

                                                               50           50           50           50           50           30                           280:6 = 46,7

 

                                 70                           50           50           50           50           50           (vervalt)              320:6 = 53,3      

 

 

Voorbeeld 2:  huidig                                                                                                     6 weken              ranking

                      rankinggetal                                                                                            geleden

 

                                                               50           50           50           50           50           70                           320:6 = 53,3

 

                               30                            50           50           50           50           50           (vervalt)              280:6 = 46,7      

 

 

2.

Daarnaast is de plaats in de ranking lijst ook afhankelijk van wat de overige spelers gedaan hebben en welk gemiddelde zij na de laatste zitting bereikt hebben. Dit is dus onafhankelijk van het feit of je jezelf verbeterd hebt of niet.