Informatie nieuwe leden

Introductie voor nieuwe leden Bridgeclub de Lombard

 

De Lombard is een bridgeclub met een eigen karakter. We geven je graag een korte introductie om snel je weg te vinden.

Kenmerkend voor de Lombard…..

De Lombard is een club met een hoog speelniveau, van minimaal hoofdklasse tot meesterklasse. Het is een prima omgeving om je bridge op een hoger niveau te brengen. De club is een mooie mengeling van jonge en oudere spelers met als gemeenschappelijke factor sportiviteit en een fanatieke passie voor het spel. De ‘typische’ Lombardspeler hecht aan een ontspannen sfeer en is wars van te veel regels. Dus enig rumoer, een speelronde die wat uitloopt en soms voetbal op TV horen erbij. Gezelligheid is top, de Lombard leeft!
 

Het verloop van de speelavond

  • Start. De clubavond begint om 19.45 uur.
  • Zaalleiders. Er zijn wisselende zaalleiders die het verloop van de clubavond in goede banen leiden.
  • 3*9. Op de clubavond worden 3 ronden van 9 spellen gespeeld. Op het bord hangt elke week een schema tegen wie je speelt op basis je paarnummer. Halverwege worden de paarnummers opnieuw vastgesteld op basis van de resultaten tot dan toe. Er zijn geen loopbriefjes. Indien een spel niet gespeeld kan worden wegens tijdgebrek kun je deze in de bridgemate invullen als niet gespeeld.
  • Op tijd spelen. Als de bel die wisselen aangeeft is gegaan, mag je niet meer aan een nieuw spel beginnen.
  • Spellen doorgeven. Spellen worden doorgegeven aan een tafelnummer lager in dezelfde groep, dus 5→4→3→2→1→5. Als er twee sets per lijn zijn is het rondje kleiner, maar in dezelfde richting. Er is altijd een extra set spellen, dus de kans is groot dat je deze kunt benutten indien er teveel vertraging zit in het doorgeven van spellen
  • Systeemkaart. Zorg dat je in het bezit bent van een systeemkaart en leg die ongevraagd op tafel. Meld van te voren bijzondere afspraken. Het komt bij de Lombard regelmatig voor dat wat gemakkelijk met de systeemkaartplicht wordt omgegaan, onder andere omdat tegenstanders elkaar lang kennen. We treden daar niet streng in op, maar weet dat het minder correct is richting je tegenstanders en in je nadeel kan werken bij arbitrages.
  • Arbitrages. “Arbiter” door de zaal roepen is niet gebruikelijk. In geval dat je een arbiter nodig hebt benader je een andere speler die kan arbitreren. Dat is een vrij grote groep bij de Lombard. De lijst hangt op het publicatiebord.
  • Opruimbeurt. Op de indeling van de speelavond die op het bord hangt staat vermeld wie de opruimbeurt heeft. Als je de opruimbeurt hebt dan breng je na ronde 1 en 2 de spellen van jouw lijn terug naar de grote tafel. Aan het eind van de avond verzamel je de scorekastjes, de tafelbladen en de spellen en leg je deze op volgorde op de centrale plek.
  • Promotie/degradatie. Bij de Lombard wordt in lijnen van 8 tot 12 paren gespeeld. De ideale lijnomvang voor de 3*9 is 10 paren: dan kom je in een competitie ieder paar twee keer tegen. De Technische Commissie (TC) is verantwoordelijk voor de indeling. Aan het eind van de interne parencompetitie degraderen de 3 paren, die onderaan geëindigd zijn (bij groepen van minstens 10 paren). De 2 paren, die bovenaan geëindigd zijn, promoveren automatisch. Het 3e paar promoveert, indien deze plaats beschikbaar is. Bij groepen van 8 paren promoveren de bovenste 2 paren en degraderen de onderste 2; het als 6de geëindigde paar degradeert voorwaardelijk.

 

Opkomstplicht

De Lombard heeft een opkomstplicht. Hiermee wordt bereikt dat er geen stilzit is, iets dat natuurlijk extra vervelend zou zijn omdat je dan 9 spellen mist (3*9 schema). Dit betekent dat je altijd voor één of twee invallers moet zorgen als jij en/of je partner verhinderd is/zijn. Er staat op de website een invallerslijst en je kunt de ledenlijst raadplegen (inloggen met je NBB nummer en wachtwoord). Je kunt als je er niet uitkomt ook altijd even een bestuurslid of lid van de technische commissie om ideeën voor een invaller vragen. Meld van te voren de invallers aan op invallerslombard@hotmail.com .

Proefcompetitie en minimum niveau

Het is mogelijk bij de Lombard een proefcompetitie te spelen om te kijken of het bevalt. Soms wordt ook een proefcompetitie afgesproken om te kunnen beoordelen of een speler tenminste hoofdklasseniveau heeft. Dit is het vereiste minimumniveau van de club.

Externe competitie

Meer dan de helft van de Lombardleden speelt externe competitie (viertallen). Daarnaast zijn er meerdere bekerteams die uitkomen voor de Lombard. De TC is verantwoordelijk voor de opstelling. Heb je interesse om externe competitie te spelen voor de Lombard vraag dan bij de TC naar de mogelijkheden.

 

Overzicht: Bij wie moet ik zijn voor….

Arbitrages: Leden die kunnen arbitreren: Zie de lijst op het publicatiebord.

Doorgeven foute score: Op de speelavond: Eric Langbroek, Dennis Stuurman of Peter Hoogweg. Na de speelavond: invallerslombard@hotmail.com

Wijzigingen doorgeven nieuwe competitie: Afmelden of nieuwe partnerships doorgeven aan: peterhoogweg@ziggo.nl

Invallers: Zie de invallerslijst op de website voor tips. Invallers van te voren doorgeven: invallerslombard@hotmail.com .

Tips voor een nieuwe partner: Zoek je een partner? Laat het weten aan Dennis en misschien is er een match te maken. stuurman_dennis@hotmail.com.

Vragen: Bestuursleden of leden technische commissie tijdens de speelavond of per mail aan: rens.philipsen@gmail.com

 

 

De wereldkampioenen en ereleden van de Lombard

De Lombard heeft een rijke historie. Vanaf de start in 1986 staat de Lombard bekend om zijn sterke spelers en had en heeft daarmee een aantrekkingskracht op ambitieuze bridgers die goede tegenstand zoeken.

De Lombard heeft vele wereldkampioenen voortgebracht. Wereldkampioenen die lid zijn of lid zijn geweest bij de Lombard, deze kampioenen kunt u (binnenkort) vinden op onze website.

 

De Lombard heeft ook 6 ereleden die zijn benoemd vanwege hun bijzondere verdiensten voor de club. Dit zijn: Berry Westra, Martine Verbeek, Sjoert Brink, Bas Drijver, Ricco van Prooijen en Simon de Wijs.

 

Het bestuur van B.C. de Lombard heet je van harte welkom!