Spel van de week 27 jan 2020
Geplaatst op woensdag 29 januari 2020

Laten we eens een eenvoudige deelscore pakken: spel 9.

Afgelopen maandag hebben NZ in een SA-contract resp. éénmaal vier, tweemaal vijf, één keer zes en driemaal zeven slagen gehaald. Behoorlijk verschillende aantallen dus, geluk bij de paren met zeven slagen of talent?

Laten we eens kijken.

Een gangbaar biedverloop is noord en oost pas, zuid 1, west pas (ik neem aan dat west gezien de kwetsbaarheid geen volgbieding doet), noord 1, oost pas, zuid 1SA, allen passen.

West komt uit met een kleine schoppen, noord ook klein. Oost ziet vijf schoppen bij zichzelf plus noord, weet gezien het bieden dat zuid maximaal drie schoppen heeft, west heeft dus minstens vijf schoppen.Oost stapt op met de aas en speelt schoppen na voor de heer van west (0-2). West weet dat er nog één schoppen bij oost plus zuid zit en speelt zijn schoppen vrij, voor de vrouw van zuid, oost gooit een hartentje weg (1-2).

Zuid aan slag.

West heeft gezien zijn speelwijze waarschijnlijk nog een entrée naast de schoppen, een aas in een lage kleur dus. NZ verliezen dan altijd zes slagen, vier schoppen en de beide azen van de lage kleuren. Als zuid nu op V snijdt en die zit fout dan zijn NZ dus down, nog maar even wachten met snijden dus. Klaveren spelen is helemaal geen optie, gewoon ruiten spelen, die moeten toch vrijgespeeld worden. West stapt de eerste ruiten op en incasseert zijn twee vrije schoppen (1-5), noord gooit twee hartentjes weg, oost een harten en een klaveren en zuid twee klavertjes. West komt een hartentje na, noord stapt op met A (2-5) en speelt een klavertje naar de heer (3-5). Noord mag niet de tweede harten incasseren, want dan heeft oost V en A vrij. Zuid incasseert zijn drie vrije ruiten en H in noord (7-5). De laatste slag is voor A van oost (7-6).

Gewoon een dertien in een dozijn spelletje dus, knap ingewikkeld om zeven slagen te halen.

 

Martin.