Spel van de week 23 sept 2019
Geplaatst op dinsdag 24 september 2019

Eindelijk weer een 7SA  bij de spellen: spel 15. Hoe te bieden?

Zuid begint met 1 met het voornemen dat als noord een bod doet dan daarna 3 (5+krt schoppen, 4+ krt klaveren, mancheforcing) te bieden. Noord biedt en wel - waar haalt ie het vandaan - 2. Voornemen van zuid in het water gevallen, nu 3 is zwak.

Verzin een list. Controlebieders kunnen 4 bieden: interesse in klaverenslem, geen ruitencontrole, eerste of tweede controle harten. Maar dat kost een bak aan biedruimte èn je wilt de mogelijkheid van een schoppencontract open houden.

Een doortrapte list is om 3of 3 te bieden: 5+ krt schoppen, 4+ krt ruiten of harten en mancheforcing. Mocht partner ongelukkigerwijs de rode kleur omarmen dan moet je hem daarna proberen diets te maken dat je schoppenkleur toch wel erg mooi is.

Na 3of 3 verheugt partner jou met een 3 bod. Dat is sterk. Als je in een mancheforcing situatie direct de manche biedt is dat zwak - heb je geen sleminteresse. Bevestig je de kleur met een bod onder de manche dan toon je sleminteresse.

Je schiet het kanon af, je wilt met jouw kaart de azen en heren weten. Antwoord twee keycards, dat moeten H en A zijn, de andere drie keycards heb je zelf. Heren vragen, twee heren, H en H dus.

Als de klaveren lopen - je hebt minstens een 4-4 klaverenfit met AHV - levert klaveren vier slagen op, je hebt AH en AH, nog eens vier maakt acht en lopen de schoppen - je hebt een 5-3 fit met AHV - dan heb je dertien slagen, daar gaat ie: 7SA.

Spelen vraagt nog attentie. Als je twee tophonneurs in één hand hebt en één in de andere kan je het beste met één van de twee tophonneurs beginnen, dan kan je zo nodig nog beide kanten op snijden. Sla A en speel naar H, het 4-1 zitsel blijkt maar je kunt B bij oost er nog uit snijden.

En de klaveren zitten ook 4-1 tegen, maar B bij noord - waarvan je bestaan niet wist - redt het contract.

 

Martin.