Spel van de week 10 december
Geplaatst op zondag 15 december 2019 - 12:40

 

Spel van de week is spel 5.

Bijna iedereen in de A- en de B-lijn  zit in dit spel in 4 schoppen.

Noord mag beginnen en kan met 2 ruiten (Multi) beginnen. Zuid kan nu via 2 sans atout vragen welke hoge kleur partner heeft en of hij minimaal of maximaal is voor zijn zwakke twee. Noord zit daar een beetje tussen in. Zijn schoppen zijn slecht, de rest van de kaart is natuurlijk erg mooi. Hoe dan ook, NZ zullen wel in 4 schoppen eindigen. Je verliest schoppen aas en aan een ruitenverliezer is ook niet te ontkomen. Vier schoppen plus 1 dus. Of valt er wel aan die ruitenverliezer te ontkomen?

 

Als Zuid leider is geworden mag West uit. Starten onder een boer is niet erg populair, dus het wordt schoppen of klaver. Als Noord speelt mag Oost uit en dan is een kleine schoppen niet gek. Starten met de dubbelton klaver kan ook.

 

Stel dat Zuid ledier is en er wordt gestart met klaver. Zuid neemt in de hand en speelt schoppen. De tweede schoppen wordt genomen door Oost en deze speelt klaver na. Deze wordt weer op tafel genomen en de laatste troef wpordt getrokken. Zuid gooit daarop een ruiten weg. Daarna wordt klaver aas gespeeld. Nu volgt harten naar de vrouw. Pff, de snit lukt. Nu harten aas en daar wordt een ruiten uit dummy op weggegooid. Nu wordt een kleine harten getroefd. Dit is nu over.

 

                                           

                                                      

                                                 

Noord speelt nu schoppen. Oost mag harten heer niet weggooien, wamt dat is harten vijf hoog in Zuid. . Hij gooit dus een ruiten.

Zuid gooit ook een ruiten weg. Noord speelt weer schoppen. Oost kan nog steeds de harten heer niet weggooien en gooit nog maar een ruiten. Nu gooit Zuid natuurlijk harten 5 weg en maakt met ruiten naar het aas (waarbij de heer dus valt in Oost) en ruiten vrouw de laatste twee slagen. Mooi he!

 

Zuid maakt geen 12 slagen als West met ruiten was gestart. Let op: Noord kan altijd 12 slagen maken, wamt als Oost met ruiten start laat Noord die natuurlijk doorlopen naar zijn hand.