Minder praten. meer kaarten
Geplaatst op maandag 14 oktober 2019 - 20:56

 

Minder praten, meer kaarten laugh

 

Een bridgeclub is er om te bridgen. Klopt. Maar de club is er ook voor de gezelligheid: het sociale element speelt ook zeker een rol. Aan tafel worden nieuwtjes uitgewisseld en er wordt bijvoorbeeld gevraagd naar de gezondheid en zo van de anderen. Helemaal prima.

 

Maar...een bridgeclub is er om te bridgen. En om elke dinsdagavond te kunnen bridgen zijn er wat regels bedacht. Zo spelen we 4 spellen in een half uur. Dat is ruim 7 minuten per spel en dat moet voldoende zjn. Maar niet als je te veel tijd gebruikt voor dat sociale element! En ook niet als je veel tijd gebruikt voor systeembesprekingen en zo. Als je meer dan dat half uur gebruikt staan er 8 mensen op je te wachten! De klok wordt NIET stopgezet en je zult dus je best moeten doen het in het volgende half uur weer in te halen. En dan moeten je tegenstanders daar ook aan mee willen werken. Lastig. Zorg dus dat je de 4 spellen binnen het half uur hebt afgerond en begin niet aan het laatste spel als er nog maar een paar minuten op de klok staan.

 

Spel van de week is spel 1. Een eenvoudige 4 schoppen. Makkelijk te bieden: slechts 1 paar in de B heeft die manche niet geboden.

In de Westhand onmogelijk te maken, in de oosthand heel moeilijk down te branden.

 

In de westhand onmogelijk te maken? Twee paren in de A en twee in de B laten het wel gewoon maken met West als leider. Hoe dan?

 

Oost opent 1 klaver. West biedt 1 schoppen. Oost biedt nu 2 klaver en West 2 harten. Oost biedt nu 2 schoppen en West maakt het af op 4 schoppen. Noord mag uit. In de B-lijn wordt nu twee keer met harten aas gestart. Dat is niet goed. Is Noord bang dat hij hartenaas anders niet meer maakt? Angst is een slechte raadgever. Maar na hartnaas kan Noord toch nog switchen naar ruiten tien en nu verliest de leider altijd 1 harten, 2 ruiten en een schoppen. Echt geen idee hoe het dan toch gemaakt is. In de A-lijn wordt niet met harten aas gestart maar ook daar is het twee keer laten halen met ruiten tien als start.

 

In de A-lijn wordt 4 schoppen 1 keer in Oost gespeeld. Om het down te krijgen moet Zuid nu met harten starten en Noord moet dan ruiten switchen. Dat is niet te vinden en 4 schoppen vliegt over tafel. Om het in Oost te krijgen moeten OW transfers spelen. Na een 1 klaver-opening betekent 1 harten van West dan dat hij schoppen heeft (4 of meer) en Oost zal met een driekaart schoppen (bijna) altijd 1 schoppen bieden. Nu komt de transfer erg mooi uit, maar de volgende keer is er dan misschien juist een dodelijke start uit Zuid. Voordeel van transfers is dat je al op 1-hoogte weet of er een (5-3)fit is.

 

      N        Z             N         Z

a) 1 kl - 1 sch     b) 1 kl     -  1 ha*

    2 kl -                  1 sch* -

 

Bij a weet Z nog niet of zijn partner 3 schoppen heeft. Moet Z nu met een 5-kaart schoppen en niet zo veel punten nog een keer schoppen bieden? Partner kan er 0, 1, 2 of 3 hebben.... Bij b weet Z dat wel.

 

Maar voordat je besluit om transfers te gaan spelen: daar komt nog heel wat bij kijken, dus bespreek dat eerst heel goed met je partner!

 

Karen