Spelletje 19-5 To Bid or Not to Bid

U hebt mij - hopelijk - twee weken gemist. Werkzaamheden, activiteiten die ik gedurende mijn leven zoveel mogelijk heb trachten te vermijden, hielden mij langs de rand van het veld. Ze waren grotendeels administratief van aard, een jaar verwaarlozing, en als u mijn afschuw kent van dergelijke praktijken, dan weet u dat de computer en ik een tijdje op gespannen voet hebben gestaan. De computer heeft het overleefd, de schoen miste zijn doel, en ik mag mezelf nu parttime boekhouder noemen. Een echt happy end.

Overigens heb ik gelezen dat mijn ode aan de ezel misschien wat bijgedragen heeft aan het welzijn van het edele beest. U doneerde via de boekentafel €218,40 aan een riant verblijf voor de oudere ezel in Baarle Nassau. Weliswaar geen Côte d’Azur maar toch, Arianne zal er blij mee zijn.

 

Aan de bridgetafel heeft de ezel al een prominente plaats. Hij zit steevast aan de overkant. ‘Hoe kun je dat nu doen’ is een van de populairste uitroepen aan de bridgetafel. En ook in de wandelgangen is 'én toen deed ie dat' vaak te horen. U begrijpt dat dit gerede twijfel toont aan de verstandelijke vermogens van uw partner. Overigens, maar dit terzijde, vind ik het ook twee uitstekende titels voor Carnavalsschlagers.

 

Het spel dat ik vandaag behandel is in meerder opzichten interessant. Er zitten geen ezels aan tafel, maar toch wordt het juiste eindcontract niet bereikt. 

 

Bieden zonder interventie:

 

 

 

 

 

Hier wat kanttekeningen bij. Ik denk niet dat zuid moet passen. Te veel lichtpuntjes in de kaart. De troefsteun is meer dan redelijk en de singleton harten is een sieraad. Een verhoging naar 3 lijkt me dan ook op zijn plaats. Daarna zal Noord geen problemen meer hebben met 4 . Een zeer solide zeskaart met een aas en een heer. Meestal te prefereren boven boeren en vrouwen.

 

Na interventie wordt u naar 4 gepropelleerd. Het volgende biedverloop is dan waarschijnlijk, als u jonge honden aan tafel hebt:

3 is een zwakke sprongvolgbieding. In deze kwetsbaarheid zeker geoorloofd. Het doublet is negatief, toont lengte in de lage kleuren. Daarna zal Zuid in tweede instantie geen moeite hebben met het bieden van de manche.

 

                                                                Willem