Spelletje 19-4 Ode aan de ezel

Beeldvorming is tegenwoordig in. Facebook is een vriendelijke gezelschapsdame en de Selfie is populairder dan ooit. Mensen willen er dan op hun voordeligste uitzien. De C&A-look. Dat verwart soms. Rutte lijkt steeds meer op Gordon en vice versa en dan weet je ook niet meer voor wie je moet kiezen.

Dat brengt me op de ezel. Dit dier stond lange tijd in laag aanzien. Als je vergeleken werd met het beest, toonde dat twijfel over je intellectuele capaciteiten. En, dat moet je toegeven, hij ziet er ook niet al te snugger uit.  Maar ook de ezel staat niet stil. Ook hij profiteert van de moderne mogelijkheden. Via TV-spotjes doet hij een beroep op U. Hij toont zich van zijn zieligste zijde. Zwaar bepakt en stokgeslagen ploetert hij voort. U moet hem wel steunen. Een dagverblijf voor oude ezels aan de Costa del Sol is het minste wat U hem kunt gunnen.

Er gloort dus nog hoop voor de gemiddelde bridger. Ik stel dan ook een nieuw woord voor. Het steunen van je partner noemen we vanaf nu Ezelen. Ezelt U mee op het volgende spel?

Spelverdeling2

De modernisten zullen de oosthand wel met 2 openen, zwak met een vijfkaart schoppen en een vierkaart laag, maar dat is voor ons, gemiddelde bridgers, geen optie. In ons biedverloop gaat het om Oost.

 

Na de inleidende beschietingen vind ik dat hij 4  moet bieden. Weliswaar slechts zes punten, maar verder louter rooskleur. Vierkaart steun, een goed ontwikkelbare vijfkaart schoppen, singleton klaveren en vooral geen hartenpunten. Alles werkt. Het spel geeft ook mooi de relativiteit van het bestaan aan. Als H verkeerd zit bent U een echte ezel.

 

                                                     Willem