Spelletje 19-2 Mysterie

konijn uit de hoge hoed

Kent U Fred Kaps nog? Hij was in mijn jeugd wereldkampioen goochelen en een bron van ergernis.  Ik was namelijk vroegwijs, waarschijnlijk onuitstaanbaar,  en wilde alles weten. Of beter gezegd alles begrijpen. En dan kwam er op onverklaarbare wijze weer een konijn uit de hoge hoed. Tegenwoordig zou er allang een actiegroep zijn om de beperkte bewegingsvrijheid van het beest aan de kaak te stellen, maar toen mocht dat nog. Het werd een levensvraag, waar kwam dat dier vandaan?

Je wordt misleid en je weet het. Je blijft kijken maar je ziet het niet. De zaak wordt geflest, maar er schuilt geen Poirot in je.   Ook bij bridge komt misleiding regelmatig voor. Het volgende spel is er een standaardvoorbeeld van.

 

 

West Noord Oost Zuid
- pas 1 pas
1 pas 1SA pas
3SA pas pas pas

  

 

 

 

 

 

De puntenslijpers zullen het openingsbod van Oost afkeuren. Foei, slechts elf punten. Ik ben er wel een voorstander van. De punten mooi geconcentreerd in de hartenkleur en een aas in de bijkleur. Hoe het ook zij, 3SA is een normaal eindcontract. V-start, vroegtijdig gepakt met de heer. Hebzucht is in dit geval geen goede eigenschap. Harten naar de boer en nu neemt U plaats op Zuid. U weet dat U de ruiten de volgende slag kunt vrijspelen, maar U weet ook dat, als U H neemt dat U van zijn levensdagen niet meer aan slag komt.  Duik! Natuurlijk moet U dit rap doen, want anders mislukt uw truc faliekant. Spel ging verder met klaveren naar de boer voor de vrouw en ruiten na.  Herhaalde hartensnit en nu komt zuid met zijn konijn. Drie down was het eindresultaat.

Nu is onbetrouwbaarheid in het dagelijkse leven geen prettige eigenschap maar in het spel vind ik het onmisbaar. En, alvorens U gaat sputteren, op de zuidplaats zat “de zoon van”.

 

                      Willem.