Spelletje 19-8 Hersenbreker

Streeft U ook wel eens naar perfectie? Ik kan het niet aanraden, het bereik ligt vrijwel altijd buiten bereik.  En wat dan rest is teleurstelling. Dat gevoel van ‘Ik had beter moeten weten’  overvalt U. De daaropvolgende slapeloze nacht is de stille getuige. U maalt en ook de titel van mijn rubriek biedt geen troost. U neemt U voor de kaarten niet meer aan te raken, maar het bloed kruipt en volgende week bent U weer present.

 

Ik ga het U lastig maken. Een voorafje, het wordt mooi maar moeilijk en als U liever leest dat Duncan het Songfestival heeft gewonnen, kunt U beter nu afhaken.  Maar dan nog hoop ik dat de nieuwsgierigheid wint. Het betreft een spel uit de afgelopen competitieronde. Ik geef er expres geen nummer bij, zodat U niet zo gemakkelijk kunt spieken. Een lucratieve hobby van sommigen onder ons. Ik doe namelijk een Theo Eerdmansje. Een infoquiz. Ik geef U de OW-handen, de kwetsbaarheid, het biedverloop en het verloop van de eerste slag. Daar gaan we.

Gever Oost, Allen kwetsbaar

Even over het bieden.  Natuurlijk heeft West een mooie kaart. Liefst 17 punten! Maar ga nou niet gek doen, laat uw springveer thuis. Bied juist nu volgens de twee volgende principes:

 

1. Informatie op zo laag mogelijk niveau

 

2. Van goede kaarten moet U zo lang mogelijk genieten

 

Het negatieve doublet van West toont een vierkaart schoppen. Logisch is dan ook dat direct 1 een vijfkaart belooft. Een nuttig onderscheid. 3 is preëmptief. Het bod is bedoeld om het de tegenpartij moeilijk te maken en dat lukt aardig.4 is wat ik een moetje noem, een ongelukje tijdens het vrijen. 4SA is azenvragen met klaveren als troef.  Klaveren heer mag dan even meedoen met de grote jongens.  5♠.  Geeft twee ‘azen’ aan plus troefvrouw. Dat kunt U, gegeven uw eigen kaart, vertalen in AHV. 6SA tenslotte is hebzuchtig, maar niet onredelijk. Op naar de top.

 

Maar dit terzijde. Er wordt met 5 gestart en zuid speelt 9 en nu bent U hem. Zelfs verstoppertje is seksistisch. Welke informatie hebt U ter beschikking? Gaat U er daarbij vanuit dat uw tegenstanders wars zijn van frivoliteiten. Vertrouw ze. Maakt U bij uw analyse ook eens gebruik van de hypothese, het Alsdan. Dat helpt. Pak er desnoods pen en papier bij, maar wees even een Poirot. Ik geeft u drie witregels de tijd.

 

 

 

We gaan een logisch pad volgen. Allereerst de punten. U mist er twaalf en het volgbod van 1 garandeert er minimaal zes. In sommige ogen wat meer, maar ik blijf aan de veilige kant. In ieder geval is het bijbod van Noord (kwetsbaar!) gebaseerd op minimale waarden. Dat betekent dat er distributie in het spel is. De singleton dreigt, sterker nog, ik denk dat U van zijn aanwezigheid uit kunt gaan. Maar waarin? In schoppen kan bijna niet. Dan zou Zuid een vijfkaart hebben en dat is gegeven het bieden vrijwel uitgesloten. In een van de lage kleuren dus. 

Nu even positief denken. Een singleton klaveren maakt van U een kansloze jongere en dus wordt het uitgangspunt een eenzame ruiten. Als dit Alsdan-principe opgaat dan heeft Noord acht kaarten in de zwarte kleuren. Een zeskaart schoppen lijkt onwaarschijnlijk, maar een vijfkaart is zeer wel mogelijk. Desalniettemin is  er ook dan meer ruimte voor B bij Noord en is de snit kansrijk. Lekker macho.

Op adem komen.  Zoek even afleiding. Geef de hond brokken, bezoek het toilet, doe de afwas of vertroetel uw levenspartner en lees verfrist verder. We gaan verder met onze analyse. Bekijk de eerste slag en trek uw conclusies. De 5 in combinatie met de 9  spreekt boekdelen.  Vooral de uitkomstkaart kan U op het verkeerde been zetten, een sluipmoordenaar.  Kleintje belooft plaatje. Maar U moet wat dieper graven. U mist de twee, drie en vier.  En nu gloort het bij U. er is geen start  met  5 die een plaatje belooft. En, gegeven het bijspelen van 9,  kunt U de hartenpositie uittekenen.

 

5432 HVBT9

 

Weer een brug verder. U bent bijna bij de meet. En, als U zo’n renner bent aan de staart van het peloton, hijg nog even door, maar klamp vast. Er komt nog een vervelend klimmetje. U moet namelijk de informatie verwerken in uw speelplan. Even ter herinnering, U hebt al besloten dat de vierkaart ruiten bij Zuid zit en nu heeft hij ook het alleenrecht op de hartenstop.  Dat riekt naar dwang,  Piep, zucht, kreun. En dan plaatst u de kers op de taart, U laat 9 houden!
Het gehele spel in beeld:

 

U neemt de nagespeelde harten en speelt klaveren naar het aas en ruiten naar het aas.  U vermijdt daarmee naakte zaken. Nu nog een keertje moeilijk doen en dan houd ik er echt mee op. Incasseer A, dat brengt de telling in orde. U kunt zelf aan de hand van dit spel zien waarom dit nodig is. Behandel daarna de klaverenkleur conform plan en geniet van uw 8.

 

 

Ik sluit af. Ik verontschuldig me voor de problemen die ik heb veroorzaakt, maar schoonheid kent zijn prijs. En, om het allemaal in perspectief te zien, ik ging in 6SA vijf down.

 

 

                                                                     Willem