Spelletje 19-7 De moeder de vrouw

 Teren op het verleden, waar je, naarmate je ouder wordt, steeds meer recht op krijgt.

 

Een heer en een boer uit Zuid Jemen

die hadden de grootste problemen

met die feministe

die het recht hen betwistte

een dame er tussen te nemen

 

De titel van dit verhaal was het centrale thema van de afgelopen boekenweek. gebaseerd op een gedicht van Nijhoff. En, en nu maak ik gebruik van een ander recht,  dat van vrije meningsuiting, ik vind het een onvervalste smartlap. Hij ontpopt zich als de Hazes onder dspel22e dichters. De bedoeling was de vrouw in het middelpunt van de literaire belangstelling te plaatsen, maar dat is gegeven het veelvuldige boegeroep, niet geheel geslaagd. De man verdedigt zijn bastion met verve. 

Bij ons staat de vrouw wel degelijk centraal. Wij zoeken haar. Ik ben daar geen expert in, maar misschien gaat het U beter af. Het betreft spel 22 van de afgelopen viertallencompetitie.

 

Een zeer interessant biedverloop. West begint met een 1SA uit het boekje en Noord gniffelt. Als de OW-landing in SA eindigt, heeft hij een verrassing in petto. Stayman verschijnt en nu vindt er in eerste instantie geen ontmoeting plaats. Let wel dat west nog steeds een vierkaart schoppen kan hebben! En nu komt het cruciale bod, 3! Naar mijn mening, maar dat is er ook maar een,  moet  dat een vijfkaart ruiten aangeven gecombineerd met een vierkaart schoppen en twijfel. Het moet dan ook uitnodigend zijn.

 

Nu West in beeld. Natuurlijk mag U passen, De heilige graal, 3SA, is uit beeld en U hebt een minimum. Maar bij mij is het glas altijd halfvol. U hebt een prachtkaart. Ruitenfit, A, AH in de bijkleuren en geen verspilde klaverenpunten. Geef een zetje. Uw partner zal dan geen moeite hebben om de jas op te hangen. De singleton klaveren is de bonus.

 

En dan begint het zoekplaatje. U troeft de tweede klaverenronde en begint aan de troeven. Zuid pakt de eerste of de tweede keer  A  . En nu moet Noord in de ruimte denken. Oost gaat zien dat de ruiten 3-1 zitten. Hij schat de klaveren op 5-5 en na test blijken ook de hartens 3-3 te zitten. U hebt dus meer plaats voor V en dus… Probeer Oost op het verkeerde been te zetten. Gooi zo spoedig mogelijk, met uw meest onschuldige gezicht, een schoppen weg. Die kan ik toch wel  missen! 

Lukt uw truc  en haalt U  V  dan kunt U met recht en rede zeggen. Mijn feministe.

 

                                                     Willem