Spelletje 19-6 Opletten

Een aantal jaren geleden kregen we van een bekende supermarkt het devies om op de kleintjes te letten. Dat werd dus oppassen geblazen. Menig grootouder, in onze kringen goed vertegenwoordigd, moest aan de bak. De welverdiende rust, behorende bij de derde leeftijd, werd verstoord door de komst van het kleinkind. Natuurlijk brengt dat vreugde en, misschien nog wel belangrijker, trots, maar na verloop van tijd wordt de loopbaan van het kind belangrijk. ‘Oma en opa hebben toch niets te doen.’ U kunt dat niet ontkennen en de ouderlijke plicht roept. De schommelstoel wordt verlaten en de luier verschoond.

 

En nu gaat U voor uw vertier bridgen en vraag ik U om ook hier op de kleintjes te letten. Sterker nog, U moet er eentje het leven benemen. Sadistische trekjes zijn mij niet vreemd. Het draait om spel 22.

 

Persoonlijk vind ik de zuidhand , zeker niet kwetsbaar, te sterk voor een zwakkespel22 twee. Maar de meningen lopen daarover uiteen. Smaken verschillen nu eenmaal. Ik wil U wel op een voordeel wijzen. Als U in het vervolg de kans krijgt de hartens met een jump te introduceren, dan geeft U een dergelijke kaart aan. 9-10 punten met een zeskaart. Dit ontkenningspricipe, zoals ik het gedoopt heb, wordt in de praktijk veel te weinig gebruikt. Ok, gepaste partner is een standaardvoorbeeld, maar het levert in de praktijk vaker nuttige informatie. Een kwestie van het verfoeide opletten.

 

biedingen

Even nog tussendoor voor degenen, die niet vertrouwd zijn met de Multi; 3 geeft een maximale zwakke twee in harten aan. Je draait de kleuren om zodat het eindcontract in de sterke hand komt.

Ik geef zelf dus de voorkeur aan het tweede biedverloop.  Je loopt dan wel tegen een uitkomstdoublet aan. Actief en prijzenswaardig bridge, het helpt partner. De opvolgende pas van Noord is weer een variant van het ontkenningsprincipe. Geen driekaart*. Het redoublet tenslotte is een herhaalde transfer. Wat kan het bieden toch leuk zijn. De leider neemt de ruitenuitkomst met het aas, speelt een schoppen naar de heer en incasseert de aas en de vrouw waarop de verliezende ruiten weggaat. De leider vervolgt waarschijnlijk met 10 , die U met het aas neemt en nu moet U als de wiedeweerga schoppen naspelen. Door het vallen van de tien en de boer, opletten!, is de negen een potentiële slag geworden. Troefloos een winnaar maar nu kwetsbaar. Maak daar gebruik van.

 

*)  Een bevriende bridger bracht mij op de hoogte van een ander gebruik van de pas in deze situatie.  Ook ontkenning maar dan van een ruitenstop. Het is nieuwlichterij en ik ben, tegen heug en meug, een oude man, maar ik voel wel wat voor deze interpretatie. Een tikje modern.

 

                                                       Willem