Ter nagedachtenis aan Clemence Hurks
Geplaatst op maandag 20 november 2017 door Marc van Beijsterveldt

Op donderdagochtend 16 november is ons lid Clemence Hurks overleden, ze is 74 jaar geworden. Ze was sinds najaar 1998 lid bij BC Goirle, dus ruim 19 jaar. De laatste jaren speelde ze weer met Sineke Plasier, daarvoor o.m. enkele jaren met Jan Hertogh (die nu geen lid meer is), Riëtte Puijn en Adrie Bouwmeester.
Het was bij iedereen bekend dat Clemence zeer zwaar reumapatiënt was. Ze was daardoor erg immobiel en is enkele weken geleden gevallen waardoor ze een rib gebroken had. Daarvan was ze langzaam weer hersteld totdat onlangs bleek dat ze een infectie had opgelopen. Niet direct was duidelijk wat er aan de hand was en helaas bleek na een zware operatie dat ze niet meer zou herstellen. Ze is in de loop van de nacht van woensdag op donderdag overleden.
Clemence was een pittige tegenstander waar niet mee te spotten viel. Ze kwam soms wat achterdochtig over, riep daarvoor nog wel eens de wedstrijdleider, en samen met Sineke vormde ze een geducht paar dat je zo maar kon verrassen door onverwachte biedingen of laconieke maar succesvolle speelwijzen.
Een anecdote: tijdens een clubviertallenwedstrijd had een tegenstander erg lang nagedacht en daarna gepast. Diens partner bood (toch) nog een keer en ze maakte daartegen bezwaar. Ik liet de score ondanks de denkpauze staan o.m. omdat aan de andere tafel het biedverloop exact hetzelfde was geweest (maar dan zonder denkpauze), een belangrijk bewijs dat bieden met die hand in die situatie niet beïnvloed hoefde te zijn door de denkpauze. Dat ging er bij Clemence niet zomaar in: bij haar aan tafel was nagedacht dus mocht partner niet meer bieden - helaas een wijdverbreid misverstand - en het heeft veel moeite gekost haar daarvan te overtuigen want bij haar aan tafel was immers wél nagedacht.
Ondanks haar handicap was ze toch erg actief en probeerde ze bij veel dingen aanwezig te zijn. Ze stapte op haar scootmobiel of auto en reed, ook als het slecht weer was, flinke afstanden. Ik ben regelmatig met haar naar een klassiek concert geweest maar die ene keer, vorig jaar in Utrecht, was erg bijzonder. Na veel omrijden wegens werkzaamheden waren we echt op het allerlaatste moment op onze plaatsen. Het concert was echt prachtig maar ze had ook onmiddellijk besloten om nooit meer naar Utrecht te gaan, dat was te omslachtig. Ik was druk bezig haar nog eens over te halen maar helaas zal het daar nooit meer van komen.
Clemence wordt woensdag in besloten familiekring gecremeerd. We hebben haar op de clubavond van 16 november herdacht.

 

Namens het bestuur,
Marc van Beijsterveldt