Bridge en uw houding naar partner en tegenstander
Door Theo Visser

 Het bestuur van onze bridgeclub “Rookvrij Prinsenbeek” wil bij aanvang van het nieuwe seizoen weer eens extra aandacht besteden aan een hoffelijke houding ten opzichte van partner en in het bijzonder aan die naar uw tegenstanders. Het bestuur wil voorop stellen dat dit punt op zich geen probleem vormt in onze vereniging maar dat een opfrissing van dit aspect in het algemeen belang is.

 

Artikel 74 A van het NBB reglement stelt dat aan de bridgetafel een hoffelijke houding verplicht is. Dit betekent dat een speler in overtreding is als zijn houding een vervelend gevoel oproept bij zijn tafelgenoten. 

“Een speler behoort zorgvuldig iedere opmerking of handeling te vermijden die ergernis of verlegenheid zou kunnen veroorzaken bij een andere speler en/of het genoegen van het spel zou kunnen verstoren”.

In dit verband kan en mag het niet zo zijn dat partner en/of tegenstander geconfronteerd wordt met ongevraagde analyse, advies of zelfs kritiek en terechtwijzing. Dat klinkt vrij logisch en eenvoudig maar toch wordt deze spelregel ongewild nog wel eens overtreden.

 

Kennelijk ontstaan er regelmatig situaties waarin de normen van hoffelijkheid gemakkelijk worden vergeten. En toegegeven, bridge is een enerverend spel, waarin je heel intensief met elkaar bezig bent. Natuurlijk ontstaan er dan naast aangename gevoelens als voldoening en waardering, ook gevoelens van schrik, teleurstelling en ook irritatie.

Als u de negatieve gevoelens voor u kunt houden, bewijst dat uw klasse. U zult een graag geziene partner en tegenstander zijn.

 

Niet alleen uzelf bewaakt uw mate van hoffelijkheid, dat mogen ook uw tafelgenoten. Er zal beslist weleens een uiting van onhoffelijkheid door de bewaking glippen. Natuurlijk leggen we niet op alle slakken zout. Maar als er iets gebeurt dat een duidelijk vervelend gevoel bij u oproept, is het ook uw taak om de ander in zijn hoffelijke houding te helpen.

Of nu het gedrag van uw partner of een tegenstander bij u een vervelend gevoel oproept, maakt niet uit, u wilt dat stoppen. En dat lukt in de regel door het gedrag dat u stoort, zonder oordeel maar beleefd en helder, te bewoorden met de vraag om daarmee op te houden.

 

Door niets te zeggen,en daarmee het vervelend gedrag te laten voortgaan, doet u uzelf te kort en ook degene die, hoogst waarschijnlijk, onbedoeld en zonder erg dat storende gedrag vertoont. Helpt uw oproep niet, dan moet er sprake zijn van een te groot misverstand om onderling te kunnen oplossen. In dat geval zal de arbiter graag alle betrokkenen weer in hun hoffelijke houding helpen.

 

Beschuldiging van oneerlijk spelen mag zeker niet zomaar geuit worden; dit is een zaak voor de protestcommissie en bestuur om te onderzoeken of de beschuldiging al dan niet terecht is. In het ernstigste geval kan artikel 3, sub3 van het Huishoudelijk Reglement toegepast worden. 

 

Als wij allen deze houding in praktijk brengen dan zal de bridgemiddag een nog plezieriger tijdverdrijf worden.

 

Het bestuur wenst u een prettig en succesvol bridgeseizoen.