Slam of weer niet?

Slam of weer niet?                                 16-02-2020

 

Ernst was weer terug dus weer samen aan de bak. Ronde 2 was de meest spectaculaire voor ons. 

Op maar liefst 3 spellen was slam in de buurt. Helaas kwamen ze inderdaad niet verder dan dat, in de buurt. 

 

Spel 5 begon met een systeemprobleempje:

 

 

Onder rustig passen van noord/zuid boden wij als volgt:

 

1    1nt*

2♣    3

4♣    4

4nt    5♣    

6

 

1nt was forcing voor een rondje met mogelijk nog steun in harten. 3 was 11-12 met een 3 kaart harten, en ja, het zijn er maar 10 maar azen en heren zijn veel waard in troefcontracten dus een beetje opwaarderen mag. Helaas konden we niet de klaveren vaststellen als troef, had hier veel beter gewerkt.

 

Na 4♣ en 4 werd duidelijk dat west waarschijnlijk de nodige punten in de zwarte kleuren moest hebben en dus opgestoomd naar 6. Het spel lijkt fraai maar met de klavers 4-4 is er geen parkeerplaats voor de verliezer in schoppen en dus was dit snel eentje down.

6♣ bleek inderdaad beter, want dat maak je wel, maar dat wisten we niet te bieden.

 

 

Na de telleurstelling van spel 5 kwam meteen het volgende slam voorbij.

 

 

Eerlijk gezegd weet ik niet heel zeker meer of zuid na 1volgde met 1♠, zou ik wel doen, dus ga ik er even vanuit dat het wel zo was. 

 

1    1♠    2nt    3♠

4♣    p    4    p

4nt    p    5    p

6

 

Met 2nt was het bieden mancheforcing met harten geworden en door de berichten in schoppen werd duidelijk dat we “werkende” punten hadden. Wederom vlot eentje down om dat harten vrouw niet wilde vallen.

 

 

Nadat ik op spel 7 rustig 2 down was gegaan in 1♠ mochten we weer richting het 6 niveau op spel 8 en wel in mijn favoriet slem, 6.

 

 

1    2♣    dbl    p

2    p    2♠    p

3    p    4    p

4    p    4nt    p

6

 

Het bieden was een beetje vreemd, 6 was namelijk een oneven aantal azen met ergens een renonce ruiten en dat was net niet helemaal waar want dat was de troefkleur. Nadat ik gepast had, moest het nog even gemaakt worden. Harten aas was een vaste verliezer dus even troefvrouw vinden. Helaas, niet gelukt en dus ook het derde slam werd niet gemaakt. Misschien toch maar 6♠ bieden, dat maak je zonder ruiten vrouw te hoeven vinden. 

 

Score in deze ronde was uiteraard niet geweldig, 25% was ons deel. Op spel 6 was er weinig aan te doen maar het winnende slam bieden op de spellen 5 en 8 had in beide gevallen de jackpot opgeleverd. De keuzes in bridge zijn vaak lastig, zo bleek maar weer.