Slam of toch niet

Slam of toch niet                                     08-02-2020

 

 

Aangezien mijn vaste partner op de latten stond in Oostenrijk, zat Willem Eikelboom voor de tweede keer tegenover me. Hieronder een paar hoogte- en dieptepunten van afgelopen donderdag.

 

Tijdens ronde 1 kwam meteen deze hand voorbij.

 

 

Oost en west waren stil en wij boden als volgt;

 

1♠    2

3♣    3

3nt    4♠    

 

6♠ is nog niet 100 % zeker gemaakt maar het is wel het soort slam waar je graag in wilt zitten.

Dat mislukte bij ons. Willem bood via de 4e kleur alsnog de manche in schoppen. Op zich een goede manier om te vertellen dat je een te mooie hand hebt om direct 4♠ te bieden. Helaas vond ik dat ik met 3♣ en 3nt zo ongeveer mijn kaart wel verteld had en dus bleef het bij twee overslagen. Achteraf denk ik dat we beide iets te timide waren, een extra rondje had er zeker gekund en geleid tot dit prima slam.

 

 

Een paar rondjes later kwam de kans om het verloren terrein goed te maken.

 

Noord en zuid deden een beetje lastig door mee te bieden in schoppen, en dat is met 11 schoppens een goed idee. We kregen echter net genoeg ruimte om onze handen te vertellen.

 

1    1♠    3♠    p

4♣    p    4    p

4    p    4♠    p

4nt    p    5nt    p

7

 

Aangezien ik in west een renonce had, wilde ik niet de azen gaan vragen, dat moest partner gaan doen. Via 3♠, splinter, en daarna 4♠, renonce, vroeg Willem inderdaad met 4nt naar de keycards.

Met 5nt probeerde ik te vertellen dat ik er twee heb met de renonce. Een beetje overbodig misschien omdat die ook al met 4♠ verteld was maar wel leuk dat het zonder afspraak goed overkwam. Hierna bedacht dat Willem dat ik iets goeds in de minors moest hebben voor mijn bieden en dat had hij goed gezien. Met de ruitens rond waren er snel 13 slagen. 

 

Overigens zou 7♠ een prima redding zijn, dat gaat maar 4 down voor 800.

 

Een schema om een renonce te bieden na 4nt zou zo kunnen, 5♣ t/m 5♠ blijven onveranderd.

 

5nt    2 keycards met ergens een renonce

6♣    1 of 3 keycards met een renonce klaver

6    1 of 3 keycards met een renonce ruiten

6    1 of 3 keycards met een renonce harten