Een avond met een nieuwe partner

Een avond met een nieuwe partner                         18-01-2020

 

Donderdag had mijn vaste partner Ernst afgezegd en had ik met Willem afgesproken. De eerste keer samen, en ik ging me aanpassen aan het systeem van Willem en Gilbert. De basis begreep ik wel maar het starten was weer iets heel nieuws voor me. 2e van elke vierkaart en van een oneven aantal altijd de laagste. Dit zou grote voordelen hebben om in de eerste slag al goed te kunnen beoordelen hoe het spel zit. Eerlijk gezegd ben ik nog niet overtuigd maar binnenkort ga ik het nog een keertje proberen, wie weet.

 

Tijdens ronde 1 gebeurde er op 3 spellen niet veel bijzonders behalve dat de leider 3nt zat af te spelen terwijl hij in 4♠ zat, dit maakte voor het aantal slagen niet uit dus kwam hij goed weg. Het enige spel dat er toe deed was deze:

 

 

Als oost opende ik 1♣ en na de pas van zuid bood Willem middels 2♣ zijn 6 kaart ruiten aan. Noord bood nu 2♠ waarop ik nog net 3 kon bieden aangezien Willem ook heel zwak met een 6 kaart ruiten kon zijn. Zuid deed nog een rondje mee met 3♠ waarop Willem met 5 het bieden won. 

 

1♣    pas    2♣    2♠

3    3♠    5    a.p.

 

De te verwachten schoppen start liep via de heer naar het aas. Nu zijn de spotlights op noord voor het juiste naspel. Met harten na is het meteen down en met schoppen moet er nog gespeeld worden. Het werd schoppen, getroefd en op ruitenheer wordt het troef zitsel duidelijk. Na ruiten vrouw, overgestoken naar klaver aas en de resterende troeven getrokken. En nu moet oost even opletten met het spelen van de klaveren. Je moet nu als leider bedenken hoe het spel zit. Je hebt door de uitkomst een redelijke aanwijzing gekregen dat zuid geen singleton klaver heeft, hij startte namelijk schoppen dus de klaveren zitten nu vermoedelijk 2-2 en dan gaan die lopen, dan moet je wel nog even de boer spelen en niet de 7 want blokkeert de kleur ineens en ben je weer down.

+ 420 in OW zal wel wat opgeleverd hebben want het is ook 4 of 4♠ in NZ.

 

Helaas werd door een nare storing in de laptop ronde 1 volledig gewist en zal ik het nooit weten.

 

Spel 16, een normale 4♠ lijkt het maar je moet dan wel even opletten als er met een troefje uitgekomen wordt.

 

 

Zonder veel extra informatie besloot Jan Tijmensen op noord met een troefje te starten. Een prima start want dat gaf niks weg. Na het trekken van de troefjes bij NZ speelde Willem een ruitje op voor de heer van zuid en die mag nu kiezen of hij klaver of harten naspeelt. Met klaver na zijn alle problemen voor de leider voorbij maar met een hartentje, zoals Wout Niezen deed, moet hij niet de vrouw leggen maar een kleintje en dan gaat het nog net goed omdat noord dan aan slag is en er niet meer veilig uit kan. Gek genoeg moet zuid dus wel harten spelen maar geen kleintje. De boer op tafel leggen is goed voor 1 down omdat Noord ook harten 10 heeft.

 

Ronde 5, spel 18, als oost opende ik 2 en na dbl van zuid werd ik leider in 4 voorzien van een doublet door noord.

 

 

Het hele maar wel korte biedverloop:

 

2    dbl    4    dbl

 

Zuid kwam uit met schoppen 10 voor de aas die schoppen terug speelde. Ik taxeerde zuid op 10965 van schoppen en niet de vrouw en legde klein. Het horrorscenario was daar. In slag 3 een 3e schoppen getroefd in noord (zijn enige!). Hierna verloor ik nog een 6 tal rode slagen voor 6 gedubbelde downslagen. Kosten 1400 en 15 dure impen. Uiteraard is het wel 3nt in NZ maar ja, die 1400 smaakte vast veel beter.

 

De laatste ronde tegen Menno van Deventer, de man die een trieste avond had omdat zijn noeste arbeid van het verzorgen van een vlekkeloze bridgeavond door een technisch storing teniet werd gedaan. We nemen het hem niet kwalijk!

 

 

Dat NZ niet mee boden is gezien het schamele aantal punten niet gek. OW hadden dus alle ruimte om uit te zoeken wat het goede contract was.

 

1    1

3    3♠

4♣    5♣

6    a.p.

 

Dat ging uiteraard niet down maar hoe had het beter gekund, het is immers 7nt. Als je als oost na 3♠ azen kunt gaan vragen moet het haast kunnen lukken. 

 

1    1

3    3♠

4nt    5

5nt    5

7nt

 

Helemaal zeker is het allemaal niet maar het zit wel in de buurt. Dat het een lastig slem was om te bieden bleek wel uit de butler uitslag want 6 was al goed voor 7 imp in OW. De datumscore zal dus ergens net boven de 1000 hebben gelegen, 7nt was dan goed voor ongeveer 14-15 imps. Het is de moeite.