Be prepared!

 

Be prepared                                        22-12-2019

 

Voor de schakers onder ons is het gesneden koek, tijdens het spel vele zetten vooruit denken. Dit doen we als bridgers uiteraard ook maar dat ging bij ons afgelopen donderdag niet helemaal goed.

Als noord heb je een fraaie 16 punter geraapt en je mag na een pas van west aftrappen.

Je begint logischerwijs met 1 en onder stilzwijgen van oost en west ontspon zich dit biedverloop.

 

1    1

2♣    2♠

3nt    4♣

4    4

4nt    5

6♣

 

Lijkt allemaal goed verzorgd maar zie het hele spel, ondanks de 32 punten samen is 6♣ kansloos.

 

Dit was wel te voorkomen, na de 4e kleur van zuid heeft noord met 3nt verteld dat hij wat overwaarde heeft, geen 18-19 want dan had hij een rondje eerder al iets forser geboden, maar wel ongeveer 15-16 punten. Zuid heeft nu ineens een geweldige kaart en gaat met 4♣ op weg naar slem. Noord biedt zijn ruitencontrole en nu wordt het tijd om even op de rem te trappen en even “vooruit” te denken. Als zuid nu 4 biedt, controle, is de kans aanwezig dat noord de azen moet gaan vragen en dat is gevaarlijk. Zuids antwoord, 5, zal namelijk het slem forceren omdat hij 2 azen heeft en er niet meer onder 6♣ afgestopt kan worden en als noord er maar een keycard heeft is Leiden in last.

 

Daarom zal zuid moeten gaan vragen, dit is zonder gevaar omdat noord met 3nt verteld heeft dat hij een stopper heeft in schoppen. Mocht noord 2 azen of meer hebben, wordt het slem geboden maar in het geval dat noord er maar eentje heeft, kan er precies op tijd worden gestopt.

 

Het biedverloop hoe het had moeten gaan:

 

1    1

2♣    2♠

3nt    4♣

4    4nt

5k    pas!