6 or 7, that’s the question!

Wederom mooie spellen en omdat de slam nu eenmaal tot de verbeelding spreken heb ik er twee uitgekozen. De eerste deden we nog goed maar de tweede een stuk minder. 

Ons eerste spel was 13, niet mijn favoriete nummer zoals bij meerdere mensen en ik pakte een weinig inspirerende kaart op:

 

 

Niet iets waar je enthousiast de bieding mee start en dus pas je, dat doet oost ook en partner trapt op de 3e hand af met 1 en dat stemt al iets vrolijker. Oost en west doen verder niet mee en we boden als volgt.

 

1    3♣

4♣    4

4nt    5

5♠    6

6    a.p.

 

3♣     : 4, 6-8 punten

4♣    : cue, verplicht meecueen

4    : controle zoals gevraagd

5♠    : vraagt troefvrouw en heren

6    : toont troefvrouw en ruiten heer

 

Dit was de hand:

 

 

Door de singleton klaver en ruiten vrouw is het een eenvoudige weg naar 13 slagen.

Dit hadden we iets beter kunnen doen door met 3♠ het cueen aan te vangen maar achter die vitale ruiten vrouw kunnen we niet komen. Het mooie groot slam was dus voor ons niet te bieden. Gezien de frequentiestaat was dit al een moeilijk klein slam om te bieden. Als je als zuid met iets anders dan 1 begint zal het inderdaad lastig worden denk ik. Iemand 2nt geopend?

 

Op spel 20 mochten we nog een keer proberen de juiste keuze te maken. Deze was nog iets lastiger vond ik en ik heb er dan ook erg lang over gedaan (sorry Trudy en Marja) en na ruim 5 minuten maakte ik de verkeerde keuze. Wederom heb ik een alledaagse hand en terwijl ik zit te bedenken of ik 1♠ of 1nt zal openen is partner mij voor op de west stoel met 1♣. 

 

 

Aangezien wij transfers bieden op de 1♣ opening begin ik met 1 om mijn schoppens aan te bieden en hierna voltrekt zich een niet alledaags biedverloop:

 

1♣    1

2    3♣

3    3

4♣    4

4♠    4nt

6♣    ??

 

Oef, dit was allemaal niet de bedoeling. Na 2wilde ik graag dat partner de leiding over zou nemen van het bieden maar dat wilde hij blijkbaar niet, achteraf met een goede reden.

Weer een korte toelichting:

 

1    : 4♠

2    : 5+♣, 4, max 2♠ en 16+

3♣    : 8+ met ♣ fit en MF

3/    : controle

4♣    : op weg naar klaverslem

4    : 1ste controle harten, geen ruiten controle

4♠    : controle, maar niet aas of heer (3♠ is overgeslagen)

4nt    : RKC

6♣    : 1 of 3 keycards met een renonce

 

De hand van partner is nu bekend, hij heeft 6♣ - 3- 4- 0♠. Nu begon mijn 5 minuten denkpauze, op mijn schoppen aas/heer kunnen 2 verliezers weg, met alleen klaver aas/heer en ruiten aas en harten heer heeft partner geen reverse dus na veel tellen en denken vind ik dat partner nog ergens een werkende vrouw moet hebben en bied na 5 minuten 7♣. 

 

Dit was de hand:

 

 

Dat was dus eentje te hoog en dat was erg kostbaar. Pas op 6♣ zou + 12 imp zijn geweest, doorbieden was - 13 imp, scheelde 5 plaatsen in de eindstand, sorry partner!

 

Ik had dus geen 5 minuten moeten denken maar nog iets langer. Ik kan dan bedenken dat partner mogelijk zijn hand iets heeft opgewaardeerd op grond van de mooie verdeling en dus moet ik dan passen. En ook goed van partner dat hij geen azen gaat vragen, aan schoppen aas heeft hij immers niks maar aan harten aas des temeer dus geen RKC als je een renonce hebt.

 

Les achteraf is dat je pas 7 biedt als je ook daadwerkelijk 13 slagen kan tellen. En uiteraard wist ik dat ook wel, dat had Michiel Wilbers me tenslotte al in de jaren 90 al eens verteld tijdens het Dombo toernooi waar ik ook 7 bood en down ging. Sommige dingen veranderen ook nooit.

 

https://sbcdombo.nl/?page_id=3620