Wat te openen?

Gisteren werd mij gevraagd hoe je onderstaande hand van afgelopen dinsdag moet bieden, goede vraag en niet zo eenvoudig te beantwoorden. Eerst de hand:

 

 

Noord mag beginnen en de eerste vraag is of dit een opening is. 12 punten heb je niet, het zijn er maar 9, maar je hebt wel een hand met twee lange kleuren, die wil je toch niet verpassen?

Een regeltje wat hierbij kan helpen is de regel van 20. Het aantal punten dat je hebt opgeteld met het aantal kaarten in je twee langste kleuren moet 20 of meer zijn om te openen. 

In dit geval dus 9 + 5 + 6 = 20 en dus openen we. Dan komt de tweede vraag, openen we 1♣ of 1♠?

Ik open zelf altijd de langste kleur tenzij de tweede kleur ruiten is. Met deze hand open ik dus 1♣ maar  velen zullen 1♠ openen, dat heeft als voordeel dat je meteen de hoogste kleur voor het voetlicht hebt. De lange klaveren moeten dan wel een paar keer geboden worden om de lengte te kunnen vertellen. Binnen mijn eigen partnership verschillen we hier ook van opvatting, dat is niet erg zolang je het maar van elkaar weet. Hoe het verdere bieden zal verlopen is lastig te voorspellen, als oost met 1nt volgt zou slecht voor hem kunnen aflopen als zuid voor straf kan doubleren. Het is in ieder geval zaak voor noord-zuid om niet te hoog te komen, 4♠ lijkt goed maar als oost-west ruiten blijven spelen, denk ik dat noord de controle over het spel gaat verliezen. 

 

Donderdag waren de handen erg goed geschud, veel mooie spellen dus. Op spel 3 mag je als zuid bedenken of je de bieding opent of niet.

 

 

Nog niet zo lang geleden was het “verboden” om met een hoge kleur preëmptief te bieden als je drie of meer kaarten in de nadere kleur hebt. Zoals mijn partner liet zien is die regel bij ons niet van toepassing, hij opende met 4. Legt veel druk op tafel en levert op de lange termijn meer op dan passen. Helaas was de preëmpt dit keer voornamelijk tegen zijn partner gericht. Na enig denken besloot ik te passen omdat er toch bijna zeker twee klaver verliezers lijken te zijn. De vraag is dan nog of je wel in deze 6 komt zonder de preëmpt van zuid. Ik denk het niet, als je de tijd krijgt zal je uitvinden dat je een aas en troefvrouw mist en blijf je uit 6.

 

Meteen het volgende spel weer een slam.

 

 

West zit met een hele mooie 24 punter in zijn handen en mag ook nog het bieden beginnen. Gezien de enorme speelkracht zou ik deze hand als een gebalanceerde 25 punter verkopen, die singleton is immers een aas. Hierna is het aan west om te vertellen wat hij heeft en dat is nog niet zo makkelijk.

Mogelijk een transfer naar schoppen en dan 6 om partner te laten kiezen. Mocht hij in plaats daarvan met Stayman of Niemeijer de hand van zijn partner opvragen, komt het allemaal snel goed, de hartenfit wordt dan snel gevonden. Het is dan alleen nog zaak om niet in 7 te komen want dat kan je net niet maken.

En het was nog lang niet op, op spel 7 wederom een kans.

 

 

Na afloop werd me gevraagd hoe je de noordhand moet openen, je wilt immers niet dat partner past. Ik denk dat deze hand niet goed genoeg is voor een mancheforcing opening, je hebt geen 10 slagen in schoppen en ook geen 23 punten of meer. Ik opende dus rustig 1♠ en hoopte er maar het beste van. Voordeel dat ik wel had is dat wij met 4-7 punten en 2 of 3 schoppens bijbieden dus de kans op 3x pas is dan minder groot. Na 1♠ ging het bij ons als onderstaand verder:

 

1♠    1nt*

2♣*    2♠

4♣    4♠

4nt    5

6♠

 

1nt is forcing en met 2♣ vraag ik verder. Met 2♠ is al veel duidelijk geworden, partner heeft 4-7 punten met 2 of 3 schoppens. 4♣ toont een controle en vraagt partner ook zijn controles te bieden, een controle in ruiten heeft hij uiteraard niet want die heb je zelf maar harten zou nog wel kunnen. Nu hij 4♠ biedt, weet je dat hij niet harten aas of heer heeft, klaver aas zou nog wel kunnen dus nog even met 4nt navraag doen. Met 5 zegt partner dat hij ook die aas niet heeft en gek genoeg is dat behoorlijk goed nieuws. Hij moet nu bijna zeker schoppen vrouw hebben voor zijn bieden. Natuurlijk kan hij ook alleen maar rode waardes (harten vrouw-boer en ruiten vrouw) hebben maar dat is voor de pessimisten onder ons. 

 

 

En het was nog steeds niet voorbij, de sterkste hand moest nog komen!

 

 

29 punten maar liefst, deze wordt uiteraard wel met een mancheforcing opening gestart.

Hierna is hopelijk genoeg ruimte om je kaart te vertellen, misschien zo:

 

2♣    2

3♣    3

3    3♠

4nt    5

6nt

 

Op 3♠ (4e kleur) moet je natuurlijk even oppassen dat je niet 3nt biedt want dan is het bieden meteen afgelopen. 7 zou prima zijn en ook 7nt als de ruitens zich een beetjes gedragen maar vandaag is dat helaas niet het geval. Ik denk dat je met de Tarzan precisie van de toppers de Wijs en Muller kan uitvogelen dat west precies 6 ruitens heeft en harten vrouw maar dat is met onze instrumenten net iets te lastig vrees ik. Het voordeel is wel dat je dan in 6 of 6nt belandt en dat ook maakt en dat die toppers mogelijk in 7of 7nt eentje down gaan.