Slam of geen slam?

Pas of bieden na een preëmpt? Blijft altijd lastig en dat bleek maar weer eens op spel 12.

Als noord pak je een niet alledaagse 24 punter op en je zit te bedenken hoe de afspraken ook alweer waren en net toen je het op een rijtje had, begint west met 2

 

Veel keus heb je niet denk ik. Meteen 3nt bieden kan en dat zul je zeker vaak maken maar elk slam is meteen uit beeld en dat kan erg kostbaar zijn. Dubbelen is dan ook flexibeler. Hopelijk kan partner je nog iets moois vertellen. Aan onze tafel kwam er inderdaad een dubbel bij noord en ik mocht met oost iets bedenken.

 

Met deze kwetsbaarheid hebben we afgesproken dat een zwakke twee maximaal 6 punten belooft dus ik kon zien dat noord-zuid samen tegen de 30 punten hebben maar ook dat ze samen zeker een goede schoppen fit hebben. Om het vinden van een slam wat moeilijker te maken bood 5. Dit hielp want zuid kon moeilijk met 5 punten op 5 niveau bieden maar noord was uiteraard nog niet klaar en dubbelde nog een keer. Nu had zuid wel een fraaie kaart en bood alsnog 5.

 

Tja, wat nu met de noord hand? Lastig genoeg gezien het feit er maar 2 paren in deze goede 6 zaten maar er is veel voor te zeggen om deze wel te bieden. Uiteraard is het wel eens verkeerd maar zuid bied geen 5 om de schade te beperken. Als hij niks heeft zal hij passen en hopen op een paar downslagen op pure kracht vanuit noord. 5 is dus geboden om te maken. Hiermee is dan meteen duidelijk dat er een paar nuttige plaatjes moeten zitten. Oost-west hebben er veel moeite voor gedaan om het je moeilijk te maken maar hebben je ook geholpen. Oost vertelt met 5 dat hij veel hartens mee heeft dus die harten aas zit echt wel bij oost-west en bovendien zal partner erg vaak een renonce hebben, tegenstanders bieden niet vrijwillig op 5 niveau met maar mager fitje. Alles bij elkaar opgeteld is 6 bieden goed verdedigbaar en dit geval ook goed voor 12 imp.

 

Het hele biedverloop:

 

2    dbl    5    pas

pas    dbl    pas    5