De Horecadrive 2019, wild weer en wilde spellen

Op zaterdagmorgen, voor 11 uur aan de bridgetafel, dan wil je een rustig spel om mee te beginnen. Tijdens de Horecadrive van Leusden was ons dat niet gegund, op spel 1 had de schudmachine een ware nachtmerrie gesorteerd.

 

Als noord twijfel je misschien om 1♣ of 1 te openen, ik open altijd de langste kleur eerst behalve met de ruitens en klavers. Als de tweede kleur een hoge is, komt deze nog wel in beeld maar met de ruitens zijn ze vaak snel verdwenen. Kortom, ik opende 1 en in oost komt er monter 1nt. Na enig denken biedt partner 2♣, dit hebben we als “Stayman om een hoekje” afgesproken en de antwoorden zijn gelijk aan de een normale Stayman. Met echte klavers passen we of bieden we 3♣ en dubbel is straf. West past opgelucht en ik mag weer. Helaas heb ik de winnende actie niet weten te verzinnen. Pas! Tuurlijk zal partner enigszins verontrust naar je kijken maar als de dummy open gaat, komt er wel wat begrip. Zoals gezegd , bood ik door en wel met 3♣. Hierna was de trein maar moeilijk tot stilstand te krijgen. Na 3♠, 4♣, 4, 5♣ vond partner het welletjes en paste hij. 3 slagen te hoog, dat wel.

 

Biedverloop:

 

1    (1nt)    2♣*    (pas)

3♣    (pas)    3♠    (pas)

4♣    (pas)    4    (pas)

5♣    a.p.

 

De boodschap is als altijd, met een misfit is snel passen vaak winnend!

 

 

Na een rustige deelscore op spel 2 kwam meteen de eerste test voor oost-west op tafel.

 

 

Noord-zuid handen zijn niet van dien aard dat ermee geboden gaat worden dus vrij spel voor oost-west. West opent 1♠ en mag oost iets verzinnen. Met deze vlakke 13 punter denk je nog niet meteen aan slam maar je hebt geen haast dus niet meteen 4♠ bieden, dat kost teveel biedruimte. Rustig opbouwen, wie weet kan partner nog iets extra vertellen. Zonder 5 kaart in de rode kleuren kan je beginnen met 2♣, forcing voor een rondje, en je partner komt hierna tot leven met 3♠. Niet vanwege de grote hoeveelheid punten maar wel vanwege de enorme slagenbron en extra schoppens. Dit nieuws moet oost verleiden tot bieden van controlebiedingen als dat is afgesproken of anders misschien zelfs meteen azen vragen. De antwoorden zijn in alle gevallen goed en dus wordt 6♠ bereikt. 

 

Biedverloop met controlebiedingen:

 

1♠    2♣

3♠    4

4    4nt

5    6♠

 

Of de stoute schoenen aan en azenvragen:

 

1♠    2♣

3♠    4nt

5    6♠

 

Overigens moet noord nog even oppassen met zijn start. Aan tafel dacht ik rustig een kleine harten te kunnen starten maar daardoor is meteen de 13e slag opgezet. De leider legt de 10 en zuid mag de heer inleggen. Deze wordt afgetroefd en later gaan op de harten aas en vrouw de twee verliezers in ruiten en klaver weg.

 

Op spel 7 werd mijn plan om 1nt te openen verstoord door de 1 opening van noord.

Ondanks mijn 16 punten had ik geen bod omdat we 1nt als Raptor hebben afgesproken, conventioneel met een 4 kaart schoppen en een 5 kaart klaver of ruiten. Kortom, ik paste en hoopte maar dat partner nog iets kon doen. En dat kon hij, na 1♠ van partner wilde ik alsnog mijn 1nt opening vertellen maar ook dat werd verstoord en wel met 2 van noord. Wat nu? We hebben afgesproken dat dubbel nu straf is en daar lijkt de hand best wel op. Hierna wilde partner niet in 2 gedubbeld blijven zitten en bood 2♠. Nu bood ik alsnog 3nt. Een beetje fors maar de kaarten zitten erg gunstig en dus kwam dit ook nog binnen.

 

 

(1)    pas    (pas)    1♠

(2)    dbl    (pas)    2♠

(pas)    3nt    a.p.

 

Op dit spel kwam het goed uit dat ik kon passen en dat mijn partner met weinig punten kon openhouden. Als je 1nt hebt gevolgd, zal het bieden waarschijnlijk in een deelscore in schoppen eindigen.

 

 

Op spel 21 lieten we het kaas van ons brood eten. De ongeboden kleur bleef helaas ongeboden.

 

Wij openen een gebalanceerde hand met 3 klavers en 4 ruitens met 1♣ en dat pakte slecht uit op dit spel. Dit was het biedverloop dat ontstond:

 

1♣    (1)    1nt    2♣

Pas    (2)    ??

 

1nt van zuid toont uiteraard de stopper in harten en 8-10 punten.

Na het echte 2♣ van west had ik niks te melden en paste. Na 2 van oost mocht partner nog iets verzinnen. Wat nu een doublet zou betekenen hadden we niet goed afgesproken (nu wel), dus op zoek naar iets anders, lastig maar niet onmogelijk. Noord heeft maximaal 4 schoppens, hij opende immers geen 1♠, veel hartens heeft hij ook niet want je hebt er samen met oost al minstens 10. Met een 6 kaart klaver zou hij gedubbeld hebben op 2♣ dus dat zijn er maximaal 5. Al met al zal hij dus zeer waarschijnlijk 3 ruitens hebben en misschien wel 4 zoals hier. De pas op 2 leverde met de 2 downslagen, een schamele 9% op. Met schoppen heer en ruiten heer goed, is dit weer mijn favoriete 6, en deze hebben we ruimschoots gemist. 12 slagen in ruiten deelscore was goed voor 50 %, het bieden en maken van 6 was de volle top!

 

Na deze en alle andere mooie spellen bleken Michiel Wilbers en Marieke Lindeman veruit de meeste punten te hebben verzameld. Met 68,26% zijn ze ruim 3% boven nummer 2 geëindigd, een formidabel resultaat!

 

De kampioenen van 2019!