To bid or not to bid

 Hoeveel procent kans moet een slam hebben om het verantwoord te bieden? 50 % is te weinig maar onderstaande spel zou je wel in 6♠ willen zitten, de kans is hier aanzienlijk groter. Er is vast wel een rekenaar die dit precies kan uitrekenen maar het is wel boven de 80%.

 

 

Het bieden zal niet overal hetzelfde gaan, noord heeft een openingetje van 12 maar wel een hele slechte. Ik verpas zelf helemaal nooit een 12 punter maar met deze hand kan ik me voorstellen dat er mensen zijn die dit wel doen. Ik dus niet maar ik kon dan ook een zwakke sans openen (11-13) en nu lag de bal bij zuid. Ik denk dat deze hand goed genoeg is om een poging te gaan doen om in 6♠ te komen. Bijvoorbeeld via een transfer en daarna een controle-bod.

 

1nt    2

2♠    4♣

4    4nt

5♣    6♠ (eventueel kan je nog even met 5 naar troefvrouw vragen)

 

En indien je met 1♣ bent begonnen:

 

1♣    1♠

1nt    ??

 

Jaja, nu hebben we een speeltje nodig om maat aan de praat te houden. Je kan uiteraard 3 bieden maar ten eerste ziet dat er gek uit op een driekaartje en je wilt ook niet dat partner ineens past.

 

Een handige afspraak is Check Back Stayman (CBS). En nog mooier is Two Way Check Back Stayman. Hierbij is 2♣ een bod waarmee je een invite gaat bieden of een zwakke hand met ruiten hebt, partner is verplicht om 2 te bieden waarna je past met ruitens of gaat inviteren in een hoge kleur.

2 is het bod waarmee je het bieden mancheforcing maakt, partner wordt gevraagd om zijn hand zo goed mogelijk te omschrijven.

 

In schema:

 

De inviterende Check Bback

 

1♣    1♠

1nt    2♣

2    pas    : 4♠ en 6, zwak

 

1♣    1♠

1nt    2♣

2    2    : 5♠ en 4, invite

 

1♣    1♠

1nt    2♣

2    2♠    : 5♠, invite

 

De Manche Forcing Check Back

 

1♣    1♠

1nt    2    

2        : 4, mogelijk 3♠

 

1♣    1♠

1nt    2

2♠        : 3♠, geen 4

 

1♣    1♠

1nt    2

2nt        : geen 4, geen 3♠ (dus vaak 4432)

 

Terug naar het spel. Je hebt de stoute schoenen aangetrokken en je zit in 6♠.

 

Zoals de frequentiestaat laat zien is dit een paar keer gehaald maar dat kan alleen met een beetje hulp want op eigen kracht is er geen 12e slag. Uiteraard is het meteen gehaald als er met klaver aas is gestart, de ruitenverliezer gaat dan weg op klaver heer, en met ruiten uit lukt het ook als zuid leider is maar als noord leider is kom je dan nog steeds een slag te kort. Bij het afgooien moeten oost-west nog wel even goed blijven opletten. Oost moet goed op zijn B984 van harten blijven zitten en west op V92 van ruiten. Als west een hartentje laat gaan, is de 12e slag weer binnen. Op dit spel zal je dus vaak maar tot 11 slagen komen en de nodige imps inleveren maar dat wil niet zeggen dat je het niet moet bieden. Zonder kennis van de oost west handen, heb je veel kans dat er wel 12 slagen zijn. Klaver aas kan goed zitten (50%), de hartens 3-3 (36%) , ruiten vrouw goed (50%) of sec (ik dacht 0.14 x 7% = 0.98% maar ik hoor het graag als iemand dit beter weet).