We zijn begonnen

5 september was de aftrap van het nieuwe seizoen met de openingsdrive. Mijn vaste partner Ernst was er niet en dus mocht ik aantreden met Dick Hofland. Op 1 september wordt altijd de ratinglijst bijgewerkt door de NBB en daar prijkt Dick bovenaan dus ik had een sterke partner die avond.

 

Op spel 12 kwam mijn favoriete slam weer eens voorbij, 6. Ondanks dat we al jaren geen vast partnership meer vormen (Dick en ik speelden samen van 1991 t/m 2005) waren we sommige dingen nog niet vergeten.

 

 

Het bieden ging als volgt, oost/west passen:

 

1nt    2♣

2    3♣

3    3

3nt    4

4nt    5

6

 

Dick had met zin in een slam in de lage kleuren als er een fit aanwezig was en daar moest hij even een oude afspraak voor van stal halen. Via 2♣ en daarna 3♣ vroeg hij naar het bezit in de lage kleuren (minor suit ask).  Met 3 toonde ik een 5 kaart in klaver of ruiten en via 3 en 3nt was de 

5 kaart ruiten bekend.

Daarna was het niet te houden en zaten we vlot in 6. En nee, dat is niet het beste slam ooit maar ik heb ook in slechtere gezeten. Op dit spel was het uiteraard een simpele snit in ruiten voor de 12e slag. Dit is overigens iets dat bij het neerleggen van de dummy voor oost duidelijk is. Op enig moment zal er vanuit noord een ruiten plaatje komen en de dan moet je al bedacht hebben of je de heer inlegt of niet. Dit moet je in slag 1 al beslissen en niet als de ruiten vrouw uit noord verschijnt want dan geef je de show weg. Be prepared!

 

 

Waarom Dick de nummer 1 is op de ratinglijst, liet hij zien met zijn bieden op het onderstaande spel, wederom een slam.

 

 

Na pas van Zuid en een storende 2♠ van noord op de 1♣ opening ontspon zich onderstaand biedverloop:

 

Pas    1♣    2♠    dbl

Pas    4    pas    4nt

Pas    5    pas    5

Pas    6♣    pas    6    

 

De negatieve dubbel was erg goed nieuws voor Dick, zo goed zelfs dat hij zijn hand te goed vond voor direct 4. Ook dat toont overwaarde maar de 6-4 is een enorme slagenbron en dus besloot hij via een omweg in 4 aan te leggen en daarmee te vertellen dat hij een hele goede kaart had. Met mijn extra harten, de goed geplaatste schoppen heer en een aas stoomden we naar 6 waarbij Dick met 6♣ ook nog even in 7probeerde te komen maar dat wisten we gelukkig te vermijden.

 

De openingsdrive werd ondanks de PC problemen die Inge moest oplossen wel door diezelfde Inge en Henk gewonnen!

 

Maak er een mooi seizoen van!