6♣ en u mag een bod verzinnen

Peter Beijer was weer terug aan tafel met zijn vaste maat Gilbert en de laatste had op spel 11 een keuze in de eerste biedronde die je niet elke dag voorgeschoteld krijgt.

 

Zuid was namelijk begonnen met 5♣ waarop noord na pas van west er eentje bij deed met 6♣ en toen mocht Gilbert en dat was niet fijn.

 

 

Geen onaardige hand, pas is te laf, bied je 6? Gilbert wel en ondanks de zeer redelijke dummy was dat geen succes.

 

 

Zuid had een fantasievolle 5♣ opening gehad en besloot maar met zijn aas te starten, De door Noord gespeelde ruiten boer was een singleton of een schoppen signaal, in dit geval dus beide. Na een cross-ruff in ruiten en schoppen was dit vlot 3 down. Een aas en troef heer in vieren was niet genoeg.

Overigens is 5♣ niet down, 6♣ wel uiteraard.

 

Een ander slam dat voorbij kwam was spel 22.  

 

Als oost 1♠ opent, en waarom zou je dat niet doen, is partner erg gelukkig en zal toch niet meer onder 6♠ stoppen. Via een mancheforcing bod en wat azen vragen, is het duidelijk dat er een aas weg is en stop je af in 6♠.

 

En omdat het slam bieden nu eenmaal erg leuk is, nog eentje op spel 16.

 

 

West opent met 1nt en als NZ niet meedoen moet het lukken.

 

1nt    2♣

2♠    4♣

4    4♠

4nt    5♠

6♠

 

Zo ging het bij ons. 4♣ was een splinter en omdat te kunnen bieden heb je zin in meer dan 4♠.

Voor west was dat goed nieuws en bood nog 4 maar ook direct 4nt leidt tot 6♠. Partner heeft namelijk 4♣ verteld dat hij geen klaverpunten heeft. Hartenpunten zullen er ook niet veel zijn want west heeft zelf aas/heer dus moeten de ruiten en schoppen goed gevuld zijn en dat klopte.