Daar zijn we weer: 6♦

6 is terug van weggeweest 

 

Het was al weer even geleden maar gisteren kwam mijn favoriete slam weer eens voorbij en wel op spel 22:

 

 

De frequentiestaat laat zien dat maar 1 paar het slam heeft weten te bieden (hulde aan Inge en Pauwline). De meeste anderen zaten in 4h met overslagen. Hoe het bieden is verlopen weet ik uiteraard niet maar ik kan me voorstellen dat ongeveer zo moet zijn gegaan. 

 

1♣    1

2nt    3

3nt    ?

 

Uiteraard is het mogelijk dat zuid een keertje vervelend doet tussen door maar zonder interventie moet je nu als oost een keuze maken. Pas je of doe je er nog een rondje ruiten bij?

Eerlijk gezegd vind ik pas pijn aan de ogen doen met twee zwarte singletons. Je weet bovendien dat partner een fit in harten heeft en mogelijk ook nog in ruiten aangezien hij een gebalanceerde hand heeft verteld met zijn 2nt bod. Het is hier dan ook prima om nog eens een bodje te doen en dan wel 4 en niet 4. Door je ruiten twee keer te bieden wordt dit een 5 kaart nadat je die eerst als vierkaart hebt geboden met 3 maar het grote voordeel is dat je ook vertelt dat ook je hartens een kaart langer zijn dan dat je tot nu toe had gemeld, je bent immers met je langste kleur (1) begonnen. Hebt nu dan ook precies 6 hartens en 5 ruitens aangeboden en dat moet goed vallen bij partner, zeker met alle controles die hij heeft en de aansluiting in de beide rode kleuren. Hij kan na 4 rustig de keycards vragen en in een rood slam aanleggen. Met harten heer goed maak je in alle contracten 13 slagen maar klein slam bieden is hoog zat aangezien er 1 keycard zeker ontbreekt.

 

1♣    1

2nt    3

3nt    4

4nt    5

6/

 

Best te doen toch?