4e kleur forcing en signaleren

Afgelopen donderdag had ik eigenlijk onze tegenstanders (Cees en Piet) van de laatste ronde moeten vragen een stukje te schrijven. Ze wonnen met meer dan 70% waaronder een 85% tafel tegen ons dus moet er een heleboel goed zijn gegaan.

 

Na het bieden op spel 20 ontstond er bij deze winnaars nog wel even een gesprek over het toepassen van de 4e kleur.

 

Zonder storen van oost-west boden ze als volgt:

 

1    1

1♠    2♣

2    4nt

5    6♠

 

Na het 2 antwoord van noord was niet goed doorgesproken hoe het bieden verder forcing gemaakt moest worden. Dat had hier met een rustig 2♠ bod gekund. De achterliggende gedachte is als volgt. Als je via een omweg (4e kleur) partner steunt als je dat ook direct had kunnen doen (hier met 2♠ of 3♠), dan is dat forcing en zelfs mancheforcing.

 

Op dit spel heeft Cees nog getwijfeld of hij 3 i.p.v. 2 zou bieden en terecht want hij heeft maar 

13 punten maar wel een heel mooie hand en met 3 heb je een goed beeld van je kaart gegeven. 

6 ruitens en 4 schoppens. Hierna kan dan zuid met 3♠ de troefkleur vaststellen en kan het rap richting groot slam. 

 

 

 

 

Op spel 23 verdween er een ruitenslag na de start van ruiten heer. Veel partnerships hebben afgesproken dat op de start van een heer geen aan- of afsignaal wordt gegeven maar een distributiesignaal. Dat kan soms goed uitpakken maar hier ging dat mis. West was gestart met de heer en zag dat partner een even aantal aangaf. Nu is het onduidelijk wie de vrouw heeft en lijkt het spelen van ruiten aas mogelijk een slag te creëren voor de leider en werd er geswitched, de 2e ruitenslag is in het verloop van het spel in rook opgegaan. Zelf speel ik op zowel de start van de aas als de heer aan- en afsignalen, dus op start van de heer signaleer je dan aan als je de aas of de boer hebt. Partner heeft het dan makkelijker om de kleur door te spelen. Mocht je toch distributie willen doen op de start van de heer, start dan alleen met de heer als je een lange kleur hebt, niet van AHx. Met maar drie kaarten in de kleur komen de aas en heer er meestal wel doorheen en heb je er niet zo heel veel aan om te weten of partner 3,4 of 5 kaarten in de kleur heeft. Bovendien zal hij met een dubbelton netjes om zijn introever vragen en hopelijk ook krijgen.