Op weg naar 6 klaver en Drury

Hieronder een fraai spel dat voor ons te lastig bleek om te bieden. 

 

Maar eerst even iets anders. Bij aanvang van een ronde liggen altijd de spellen op de tafel en niet ernaast. Dat is een goede gewoonte. Helaas leggen we soms tijdens het spelen de spellen op grond of we zetten ze tegen de tafelpoot en dat is een minder goede gewoonte. Bij het passeren kan iemand de spellen raken en dan liggen er ineens kaarten los op de grond of ze vallen er vanzelf al uit als je het spel verticaal houdt. Het verdient dus aanbeveling om ze op tafel te houden. Misschien niet bij noord want die heeft ook de bridgemate al bij zich maar zuid heeft echt nog wel een vrij hoekje.

 

Dan spel 7 van gisteravond.

 

 

Na twee passen trapt noord af met 1♠. Zuid zal 2♣ bieden met zijn 11 punten en hoe dan verder? Best lastig denk ik maar noord heeft een geweldige hand en moet nu zorgen dat zuid niet ineens gaat passen. Met deze hand zou ik 4 overwegen, een splinter, en als je dit niet hebt afgesproken zou ik 4♣ bieden. Dit is zeker forcing aangezien je ook 3♣ kon bieden om te inviteren. Na 4♣ zal zuid waarschijnlijk 5♣ bieden en omdat troefheer en harten heer goed zit, en ook schoppen vrouw braaf valt, maak je twee overslagen. Ik denk dat het te lastig is om 6♣ te bereiken, ook na 4 zal zuid moeilijk anders dan 5♣ kunnen bieden.

 

Pas    pas    1♠    pas

2♣    pas    4♣/    pas

5♣    a.p.

 

2e addertje onder het gras is dat zuid met 2♣ ook nog steeds een driekaart schoppen met 10 punten kan hebben en die via 2♣ moet aanbieden omdat 3♠ direct zwak is. Op zich is dat niet erg want dan biedt zuid na 4♣/ alsnog 4♠ en beland je nog in het goede contract.

 

Wat wel een nadeel is van deze aanpak is dat je na een 3e hands opening soms in 3♠ te hoog bent gekomen en dus down gaat terwijl je nog wel 2♠ had kunnen maken. Op de 3e hand openen we immers allemaal weleens iets lichter om het onze tegenstanders een beetje lastig te maken. Om dit te voorkomen is er een conventie bedacht, Drury of Reverse Drury. Dit is een antwoordenschema waarmee je samen erachter kunt komen of je nog 2 niveau moet passen. Hieronder staat een schema.

 

pas    pas    1♠    pas

2♣    pas    2    pas

2♠    einde

 

2♣     : Drury, toont een invite met schoppenfit

2    : Minimum, geen interesse in 4♠

 

Dit kan je nog iets aanpassen door 2 te vervangen door 2♠

Voordeel hiervan is dat het bieden met zwakke handen sneller klaar is en met sterkere handen er meer ruimte overblijft.

 

pas    pas    1♠    pas

2♣    pas    2♠    einde

 

pas    pas    1♠    pas

2♣    pas    ?

 

Na 2♣ zal openaar met overwaarde zijn hand verder omschrijven door bijvoorbeeld een 2e kleur te bieden. Hierna is het bieden mancheforcing en is er alle ruimte om uit te zoeken wat het beste contract is.

 

2/    : echt en 14+ (hiermee is het bieden dus mancheforcing gemaakt)

 

Deze aanpak kan je toepassen op 3de hands openingen van 1 of 1♠.