Het nieuwe NBB-rekenprogramma

Het NBB-rekenprogramma

Vanaf de kerst gebruikt de Technische Commissie (TC) de geheel nieuwe versie 4 van het NBB-rekenprogramma voor het indelen en uitrekenen van de competitie. Ten opzichte van het oude programma biedt het nieuwe programma veel verbeteringen en een aantal nieuwe mogelijkheden.

Het nieuwe programma heeft nog een paar plooien die gladgestreken moeten worden, maar de Nederlandse bridgebond (NBB) is daar druk mee bezig. Als clubleden merken jullie daar soms wat van en daarom willen we jullie vanuit de TC goed op de hoogte brengen en houden.

 

Het nieuwe rekenprogramma is helemaal opnieuw opgezet, ziet er anders uit en werkt op een aantal punten anders dan het oude. Dat is voor ons als TC even wennen en daardoor gaat het soms verkeerd of kost het ons enige tijd om problemen te herstellen omdat we bij de NBB na moeten vragen hoe het precies zit. Dat is soms vervelend, maar gelukkig krijgen we vanuit de NBB goede ondersteuning en vanuit jullie veel begrip. Bedankt daarvoor.

 

De “kastjes”

Een belangrijke verbetering zit in de communicatie tussen het rekenprogramma en de kastjes. Daarin zijn we nu flexibeler dan in het oude programma.

Bij de viertallenwedstrijden betekent het dat de kastjes eerder aankunnen, zodat jullie voor aanvang van de speelavond kunnen zien of je goed zit.

Aanpassingen in de paarnamen kunnen daarna nog op elk moment doorgevoerd worden, dus als je voor aanvang al constateert dat er verkeerde namen in het kastje staan, loop dan even bij ons langs. 

 

De kastjes zelf zijn ook wat handiger in het gebruik. Zo kun je na het beëindigen van een ronde nog terug naar het scherm waar op staat wat je volgende tafel is. Verder kun je op elk moment tijdens het spelen de paarnamen en speelrichting controleren. 

 

De paarnummers

Een aandachtspunt is het gebruik van paarnummers. Die paarnummers zijn voor een gewone avond niet meer nodig en hoef je daarom niet meer bij elk spel in te voeren. Dat is meestal handig, maar maakt het wat lastiger om een spel in te voeren dat in de verkeerde windrichting is gespeeld. Op dat moment is het namelijk niet voldoende aan te geven dat het contract in Noord of Oost is gespeeld, maar moet je ook aangeven dat het verkeerde paar in die richting zat. Je kunt dan nog steeds paarnummers gebruiken. De paarnummers staan niet meer in beeld. Om deze te achterhalen geef je na het contract een niet bestaand paarnummer in, bijvoorbeeld 99. Het kastje geeft dan vanzelf een melding met de correcte paarnummers. Zoals velen mogelijk al weten kun je dit trucje ook uithalen om te zien welke spellen je nog moet spelen: type een niet-bestaand spelnummer in (99 bv) en het kast vertelt precies welke nummers je nog moet hebben. Vooral handig bij het viertallen.

 

Het indelen van de Viertallen

De grootste verandering in het programma zit bij het viertallen. De aanpassingen maken het een stuk eenvoudiger om een avond in te delen en de scores te berekenen. Dat scheelt ons als TC veel tijd en jullie merken dat doordat de indeling halverwege de avond sneller beschikbaar is en de uitslag na afloop sneller online staat. 

 

Wat jullie ook zien is dat elke avond bij het viertallen nu uit één zitting bestaat met daarin twee wedstrijden (rondes).

Dat maakt het voor ons mogelijk om “een driehoek” (3 viertallen die tegen elkaar spelen) ook met de kastjes te spelen. De eerste avond is dat nog niet gelukt, maar de volgende keer verwachten we dat het wel lukt.

Door per avond in één zitting te spelen blijven de kastjes de hele avond aan, zodat scores die net te laat ingevoerd zijn, ook nog automatisch meegenomen worden. Daardoor hebben we minder correcties achteraf. 

 

De viertallen-uitslagen

In de viertallen-uitslagen zie je nu nog dat deze per zitting en niet per wedstrijd of ronde getoond worden. De NBB heeft aangegeven hieraan te werken en verwacht dat dit voor volgend seizoen geregeld is. Dan zien jullie de uitslagen en standen weer op de manier die jullie gewend zijn. 

Bij de butlerstand wordt het gemiddelde (nog) niet goed berekend. Dat komt omdat we de eerste avond twee zittingen hebben gespeeld in plaats van één zitting met twee wedstrijden. We hebben de NBB gevraagd om een oplossing. 

 

De uitslagen zullen niet meer per e-mail worden verzonden

We hebben vanuit de NBB het advies gekregen te stoppen met het versturen van uitslagmails. De beveiliging van de daarvoor gebruikte module in het rekenprogramma laat te wensen over en de NBB gaat dit niet aanpassen.

Het NBB-advies is om de uitslagen alleen op de website te publiceren.

Vanuit de TC nemen we dit advies van de NBB over.

We zullen dit op de komende ledenvergadering nog kort toelichten, zodat er voor u nog gelegenheid is om hierop te reageren. 

 

Patton

Er staat voor de dinsdagavond over een tijdje (21 mei 2019) weer een “Patton-wedstrijd” op het programma. U weet wel, de spelvorm waarbij door 2 teams van 4 spelers een wedstrijd van 4 spellen wordt gespeeld. De uitslag wordt daarbij uitgedrukt in Victory-Points (VP's), die verkregen worden uit een parentelling én een viertallentelling.

We gaan dat deze keer met het nieuwe rekenprogramma doen. Dat is best spannend, maar we hebben er voldoende vertrouwen in dat dit goed gaat. 

 

maart 2019

Namens de Technische Commissie, Bert Beentjes

e-mail: tc@bcdevriendenkring.nl