Anders bekeken 2

Carla Ravenhorst 

Levensweg

Maandagnacht vreselijk slecht geslapen. Maar dinsdagavond moet (mag) er weer gebridged worden dus wil ik graag iets fitter zijn. Jaap geeft me de opdracht om even een middagdutje te doen. Maar ik wil de bridge aantekeningen nog doorlezen. Meestal gaan we zondag even zitten om wat door te nemen, zodat ik er tegen kan op dinsdagavond. Maar zondag hadden we een spelletjesmiddag met onze zes kinderen en aanhang. Supergezellig hoor en een aanrader voor wie niet meer weet welke kant hij op moet, is om het familiespel Levensweg te spelen.

Intussen probeert Jaap mij Lebensohl bij te brengen. Dat is iets heel anders dan Levensweg hoewel in beide het woord leven voor komt. Voor wie Levensweg niet kent, het is een mix tussen ganzenbord en monopoly. Onderweg kies je een studie, koop je een huis en wat aandelen die verkeerd uitpakken. Je laadt een mini auto van 1 bij 3 centimeter vol met plastic kinderen, waar je natuurlijk flink schoolgeld voor moet betalen.

Lebensohl is voor mij wat ingewikkelder. Jaap vertelt dat de betere bridgers ook weleens een foutje maken in het uitvoeren van Lebensohl. Nu maar hopen dat ik niemand in de A-lijn beledig, maar dan moeten jullie dus bij Jaap zijn. Dus ik studeer er dinsdagmiddag hard op. Zo hard dat ik in de avond wat standaard dingetjes spontaan niet meer kan bedenken.

Spel: 10
  O/ALLEN  
 
 
♠B9874  
♥B3  
♦A73  
♣H97  
 
♠HV6  
♥HV  
♦HB62  
♣AVB3  
N
W O
Z
♠A2  
♥AT9842  
♦VT4  
♣54  
 
♠T53  
♥765  
♦985  
♣T862  
 

 

Onze tegenstanders zijn Arjan en Bert. Jaap opent met de oost hand 1 harten. Ik bied na lang nadenken, want hoe ga ik dit goed doen richting slem, 2 klaveren. Mijn gedachte als beginnende bridger is simpel. Jaap moet 12 punten hebben, ik 21, dat schiet lekker op. Jaap herbied 2 harten. Ik leer deze avond dat je best mag openen met 10 mooie punten als je maar een rebid hebt. Natuurlijk moet ik daarna via 4SA azen vragen, een kind kan de was doen. Jaap biedt 5 harten en iedere bridger weet dat hij 2 azen heeft.

Maar ik kennelijk niet. In mijn enthousiasme denk ik niet goed na en denk ik dat Jaap er 3 heeft. Ik bied 7 harten en Jaap wordt keurig 1 down gespeeld. Hij is niet eens teleurgesteld. Ik krijg van hem en Arjan zelfs een compliment dat ik wel groot slem durf te bieden. Lief van ze, maar ik geef mezelf wel op mijn kop. Als we 1,5 uur later na een biertje naar huis fietsen overweeg ik om maar gewoon Levensweg te gaan spelen.