Wham alweer een slam 12-9

Rene Coppens 

Wham, weer es een slam....
 
Na de zomerstop ga ik de (slem)draad maar weer es oppakken. Gisteren werd het me makkelijk gemaakt: slechts één slem en die was op veel manieren biedbaar lijkt mij.
 
Spel 9
Spel: 9
  N/OW  
 
 
♠V3  
♥VB85  
♦T9  
♣BT986  
 
♠AH875  
♥T  
♦A76  
♣AH43  
N
W O
Z
♠BT942  
♥H942  
♦HV4  
♣V  
 
♠6  
♥A763  
♦B8532  
♣752  
 

 

 
De eerste vraag die zich aandient is natuurlijk of Oost wel een opening heeft. 11 punten waaronder Kla V sec. Ik vind het op het randje. Maar als je een hoge kleuren opening (bijv 2 Ru voor 5/4 hoog en 6-10 punten) speelt dan zou ik daarmee graag beginnen.
 
1) Eerst maar een biedverloop met een passende Oost:
West opent 1 Sch en Oost zal 4 Kla (splinter) bieden (doordat je hebt voorgepast denk ik dat dit een verantwoord bod is, ook al heb je niet helemaal de vereiste punten). Dan hoeft West niet meer ingewikkeld te doen: azenvragen en 6 Sch bieden
 
2) Als Oost met 1 Sch (op het randje) begint zal West heel enthousiast worden. Een optie is een Ha splinter (1 Sch - 4 Kla/Ru zijn splinters, spreek goed af of 4 Ha dat ook is.....toppers spelen ook weleens 3 Ha als splinter). Er is een paar in 4 Ha blijven hangen. Da's best jammer en lastig af te spelen in de 4/1 fit. Tijd voor een avondje systeembespreking lijkt mij :-)
 
Het alternatief is 2 SA (fit, inviterend of beter) en als Oost dan zijn singleton Kla kan bieden wordt t nog spannend. Ik zou nog even doorcuen totdat je Ru H hoort en dan toch maar naar 6 Sch gaan.
 
Maar hoe dan ook, na een 1 Sch opening van Oost mag en zal West niet meer onder 6 Sch kunnen blijven.
 
3) Na een (bijv 2 Ru) hoge kleuren opening is het nog even spannend. West zal met 2 Sa meer informatie vragen en Oost kan dan hopelijk z'n 5/4 aangeven. Heb je een max of niet? Qua punten wel, qua punten in de goede kleuren niet (7 vd 11 punten zitten in de verkeerde kleuren).
Ik denk dat West tegenover een max nog wel iets mag proberen, maar tegenover een minimum zal afzwaaien.
 
Grappig, je ziet hoe de keuze voor het openingsbod bepalend is. Als Oost voorpast, kom je er zeker in en als Oost 1 Sch opent ook. Althans, dat hoop ik dan maar.
 
Volgende week meer enne hopelijk ook meer slems.....