De slotdrive

 

De verloren tijd

Op zoek naar de verloren tijd (wat is wijsheid)

 

Er was ooit, in een groot, ver sprookjesbos, een bonte verzameling van allerlei wezentjes, de Kaartisten. Ze woonden in een grote kring en hadden het heel gezellig. Het was VRIENDENLAND.

In VRIENDENLAND liep alles gesmeerd. Iedereen was vrolijk en ze hadden heel veel plezier. Elke week gingen ze met een tijdschema het Spel der Heilige Kaarten spelen. De tijd werd door VRIEND Schoppen de Zeven ( Hans de Jong) altijd keurig in de gaten gehouden.

Maar op zekere dag ging het mis. De TIJD was weg. Schoppen de zeven wist zich geen raad en het hele volkje met kaartisten raakte in paniek. Iedereen ging overal helpen zoeken. Maar het zoeken verliep zo ongecoördineerd dat Vriend Schoppen de Zeven besloot de Oude Keizer in te schakelen.

De wijze Oude KEIZER (JOOOOOOP K) werd geraadpleegd en de slimme Keizer sprak en zeide… Het wordt tijd voor WIJSHEID. En ja…als bij donderslag… daar kwamen zomaar Drie Wijzen aan gelopen… twee uit het oosten (JACOB en KO) en eentje uit het midden (Ad) want de oude Keizer hield wel van afwisseling.

Terwijl de Kaartisten reddeloos en radeloos zonder notie van tijd ronddoolden, gingen de drie wijzen op zoek naar de verloren tijd.

Allereerst begonnen ze met het ontbieden van diverse kaartisten om in een indruk te krijgen van hoe de verleden tijd er uit had gezien.

Ze gingen eerst bij de vurige leraren van de kaartisten zoeken. Ze vroegen bij Vriendin Vuur (Irene Brandsen) en bij Vriend Vlam (frank). Maar helaas. Ze vonden daar van alles over cursussen en over trainingen, maar …niets over de verloren tijd. Ook de dierenbeschermers uit het Nest der Zwarte Vogels, wisten het niet. (Jaap Ravenhorst). De hele familie werd ondervraagd maar zelfs de Glazen Bol beslagen met lood kon alleen in de toekomst kijken. Niet naar het verleden.

Dan maar de natuur in, bij Betty Achtplant (Betty Zevenboom) Ook daar kwamen ze niet verder.

Er werd besloten het hogerop te gaan zoeken. Zo kwamen ze bij mevrouw Heuvel (Ans Berg) uit. Zij wist niets van de verloren tijd en ze zond de wijzen door naar meneer Waterheuvel (Koos Vijverberg) en de Bakkersvrouw. (Bep Bakker) Het was vreselijk gezellig en de Bakkersvrouw won zomaar nog een prijsvraag tussendoor. Maar een oplossing over het raadsel van de verloren tijd kregen ze niet.

De wijzen gingen vervolgens ten rade bij de Grote Scheids (Hans v Staveren). Hij was juist bezig met zeer ingewikkelde zaken, had geen tijd voor dit soort problemen en zond de wijze mannen door naar Nikepedia (Nike Neger), zij die bijna overal een antwoord op kon bedenken.

Nikepedia draaide een plaatje en ging denken en denken. En googlen. Ze kon uren vertellen over de verleden tijd maar waarom de tijd nu weg was, wist ze ook niet.

De wijzen besloten om de Grote Huisbaas (Jan de Wilde) van Vriendenland te vragen iets over de tijd te vertellen. Nou..dat WILDE hij wel. Hij trommelde z’n hele familie op en de drank vloeide rijkelijk. Maar de wijzen werden ondanks de gezelligheid niets wijzer over de verloren tijd.

Toen besloten de wijzen dat het tijd werd de Inner Circles van Vriendenland te benaderen.

Alle baasjes van de binnencirkeltjes werden ontboden in huize Tierelantijnen. (hoeve Tertulia)

Eerst was de club van technokaartjes aan de beurt. De serieuze voorzitter van de Technokaartjes (Ernst Hopstaken) werd geraadpleegd maar ook hij kon niets over de verloren tijd vertellen. Hij leefde op een roze wolk enkel in het heden.

Vervolgens werd de Leidster van de Jeugdbrigade aangesproken. Zij zat midden tussen het jonge grut het spel der Heilige Kaarten uit te leggen en kon nauwelijks gestoord worden. Druk, druk druk. Ze keek de wijze mannen aan en zei dat de jeugd de toekomst heeft maar niet het verleden. Dus dat ze bij haar niet moesten komen zoeken naar de vraag over het raadsel van de verloren tijd.

Ook de Spullenbaas (Eldrith Saraber) kon geen antwoord geven op de vraag waar de verloren tijd nou precies kon zitten. Maar haar partner had wel een idee. Kijk eens op internet.

Dus gingen de wijzen direct door naar de leider van de nieuwsberichten (Guus van Boven). Hopelijk kwam hier oud nieuws naar BOVEN. Maar onze bovenste beste Guus Geluk wist enkel van nieuwe dingen. Er werd veel aangeboord maar niets zinnigs over de verloren tijd.

Vervolgens kwam de leidster van Plezier aan de beurt. Deze Feestdame coördineerde de Partijtjes en Drankgelag (Els van den Hoeven) . Ze woonde in een oude hoeve waar haar man toezicht hield en ontving de wijze mannen. Ze had het idee om via een puzzelrit de omgeving uit te kammen met de zoektocht naar de verloren tijd.

Dat vonden de wijze mannen een goed idee en alle dorpen en steden gingen ze langs in de buurt.

De Bazin van Kippendorp (Suzan v Barneveld) werd gevraagd, en ze ging eerst rustig een ei leggen over dit probleem. Tja…daar konden de drie Wijzen niet op wachten en ze gingen door naar Eva uit het Paradijs (Marjan van Ede). Zij had plots een ingeving. Haar partner van het Heilig spel de Kaarten had de toekomst in zich, en misschien dus daarom ook verstand van de verleden tijd. Het bleek Mevrouw Dikbuik uit het oosten te zijn die een toekomstige kaartist in zich mee droeg. Ze sprak wijze woorden over medische zaken maar helaas…ze was te kort in het Vriendenland om iets te kunnen zeggen over de verloren tijd.

Gelukkig kregen de wijzen een nieuw idee. Over de grenzen kijken. Verloren tijd…temps perdu. Op naar Frankrijk.

De vakantiehuizen van enkele kaartisten in de Dordogne en in de Bourgogne werden helemaal onderzocht. In een van de huizen was een geheim genootschap van vervanging van het Heilige Kaartspel bezig. Daar werd Belote vereerd. De wijzen waren enkel op zoek naar de verloren tijd en hadden geen oog voor het gevaar van het nieuwe spel. Ze ondervroegen de Francofieltjes (Paul Lochtenberg en Annemiek Ramaekers) maar hun geheugen was in Frankrijk helaas helemaal vernietigd door de wijn.

Ja…DRANK….. Misschien zat de oplossing van de verloren tijd wel in de drank. De wijzen hadden iets gehoord over een slempkoning in de kring der Kaartisten. De slempkoning Koppenjongen (Rene Coppens) werd ontboden. Maar hij ging enkel over de slempartijen met 1 P en had in zijn drukke bestaan geen tijd voor verloren zaken. Hij had wel verstand van vrouwen en daarom adviseerde hij de wijze mannen bij onafhankelijke wijze vrouwen te gaan informeren.

Ze gingen naar de Bridgevrouw (Nel van Norden). Zij nam net haar derde chardonaitje en zei dat ze al problemen genoeg had met de tijd met het regelen van bonbonpartijtjes. Maar ze wist zeker dat de wijze mannen nieuwe inzichten zouden krijgen na een bezoek bij het Friese Orakel (Geertje Duursema).

De wijzen waren ten einde raad. Er was dus niemand die het raadsel van de verloren tijd kon oplossen. Hun laatste hoop was de doorverwijzing van de bridgevrouw naar het Friese orakel, een omen gezien de tijdsnaam. Dat moest gewoon de oplossing zijn.

Ze gingen bij deze vrouw langs en vielen om van verbazing toen de vrouw zei. “De verloren tijd is geen probleem. Zelfs als jullie deze vinden kijkt iedereen er nu anders tegen aan. We moeten naar de nieuwe tijd kijken. Wat gebeurd is, is gebeurd. Wij moeten met de tijd mee gaan en niet blijven hangen in het verleden. Stop uw zoekactie”.

Na deze tijdloze woorden waren de wijze mannen sprakeloos en overtuigd. De zoektocht naar de verloren tijd was zinloos. Hun ogen waren geopend. Ze gingen direct terug bij de Keizer en legden het voor bij hem.

De Keizer glunderde en besloot dat van nu af aan deze wijze dame het Vriendenland moest besturen.

En het Spel der Heilige Kaarten werd nog lang en gelukkig gespeeld.