Vanuit een andere hoek 1 oktober

Carla Ravenhorst 

ABC....

 Iedere week probeer ik een stap voorwaarts te maken met het bridgen. Dat lukt niet altijd. Sterker nog, hoe meer ik bijleer hoe meer stappen ik achterwaarts lijk te gaan. Maar deze week is mijn doel om ons te handhaven in de B lijn.

  Jaap heeft mij tijdens de les geleerd om de STOP methode te hanteren. Nu ben ik niet makkelijk te stoppen dus dat is een hele kunst. STOP staat in het geval van een troefcontract voor :  Sta stil bij de situatie - Tel je verliezers - Ontwerp plan om verliezers weg te werken - Pas plan toe. Bij mij zijn bij het maken van een speelplan de drie R's van toepassing. Rampenplan, rusteloos en radeloos. Als een kip zonder kop begin ik te spelen. Ik word wat nerveus van de bridgers die naar hun kaarten staren in afwachting van mijn eerste kaart in de dummy.

 En afgelopen zaterdag heeft  Jaap de tijd genomen om mij opnieuw te leren hoe beter af te spelen in een troef contract. Jaap schudt het ene na het andere spel uit zijn mouw, waar ik altijd met verwondering naar kijk. En hij legt mij het afspel nog eens rustig en helder uit. Neem vooral de rust om een plan te maken en je verliezers in de hand van de langste troef te tellen. Kijk hoe je deze verliezers kunt weg werken, kijk waar je kansen liggen en start met afspelen.

Spel 6

Spel: 6
  O/OW  
 
 
♠V8  
♥AVT64  
♦76  
♣AB76  
 
♠AHBT752  
♥K  
♦AVT4  
♣K  
N
W O
Z
♠3  
♥973  
♦B982  
♣T9853  
 
♠964  
♥B852  
♦H53  
♣V42  
 

 

West Noord Oost Zuid
    pas pas
2 3 pas pas
3 ap    
       

 

 Ik bied dapper 3S. Dapper omdat Jaap niets kan doen. Ik speel 3S plus 1.  Jaap kijkt blij naar mij, dat betekent dat zijn extra les in ieder geval deze dinsdag heeft geholpen. En ondanks dat we vorige week op degraderen stonden hoop ik dat we een kansje maken om te handhaven. Vooral omdat ik dat voor Jaap een fijne gedachte vind. Maar er kwam helaas een maar achteraan.

 Ondanks mijn zeer redelijke afspel hadden we toch min 29 impen. Bij een aantal dappere pogingen liet ik hier en daar wat liggen in het bieden. Spel 6 kost ons  7 impen, ik had 4S kunnen bieden. Ik begrijp dat ik in de A lijn beter had gescoord, want daar had het ons maar 2 impen gekost. Waar we vorig seizoen in de butler nog een keer in de A lijn speelde, gingen we nu van de  B naar de C lijn. Weer een stapje terug dus. Ik denk dat het zaterdagmiddag over het bieden gaat.