Parkinsonweg (uit het AD van 21/8)

 

Erik de Waal (65) geeft z’n pelgrimstocht op

Het is klaar. Pelgrim Erik is weer thuis. ,,De ene dag ging het best prima, maar de volgende dag was ik niet vooruit te branden”, zegt De Waal. Al schuifelend een pad omhoog, hakte hij een knoop door. ,,Het ging niet goed genoeg en ik zag mezelf zo niet de Pyreneeën overgaan.” Zijn laatste halte bleek Thiviers in de Dordogne.

Zondag stapte hij in een auto die hem naar huis bracht. Dat deed hij al eens eerder. Ongemakken met zijn rug en hoge temperaturen zorgden ervoor dat hij al twee keer een paar dagen in Amersfoort op krachten kwam. ,,Maar mijn klachten van nu zijn niet meer te wijten aan een andere oorzaak dan mijn parkinson. En ze zijn ernstig genoeg om de tocht nu te laten voor wat het is. Ik heb een afspraak met de neuroloog gemaakt om te kijken of mijn medicatie moet worden aangepast en ook met de huisarts om uit te sluiten dat er niet wat anders speelt.”

,,Toen ik vorig jaar begon met mijn plan, had ik nog niet de problemen die ik nu heb. Ik liep nog zonder stokken en wandelen ging me moeiteloos af. Dat het begin van de tocht moeizaam ging, weet ik aan de organisatorische drukte en het feit dat ik minder tijd had gehad om te lopen. Ik dacht dat ik vanzelf weer in het ritme zou komen en vatte het niet op als signaal dat het minder ging. Het is jammer, maar mijn gezondheid gaat nu voor.’’

Opbrengst

Helemaal de handdoek in de ring gooien, daar wil De Waal nog niet van weten. ,,Misschien kan ik begin oktober verder om toch de laatste 200 kilometer te lopen en zo het certificaat halen. Wie weet ga ik volgend jaar verder. Maar uiteindelijk was mijn doel om geld op te halen voor onderzoek naar parkinson. Dat is gelukt.” 

De Waal haalde bijna 15.000 euro op.