Parkinsonweg (uit het AD van 17/7)

Amersfoortse pelgrim Erik krijgt het nóg zwaarder

Zijn rug. Het blijft een heikel punt. Vorige week hoopte hij nog een behandeling te kunnen krijgen van een Franse fysio, maar die afspraak mislukte. Na drie kwartier wachten gaf De Waal het op en ging hij terug naar zijn verblijfplaats om de volgende dag toch weer gewoon verder te lopen. En behandeling of niet, het ging opeens toch weer wat beter. Afgelopen maandag moest hij na een ruime 10 kilometer toch weer rust houden en een stukje ‘smokkelen’. De geest wil, dat is duidelijk, maar het lichaam sputtert tegen.

Iets meer dan een maand is hij nu onderweg. Bijna 650 kilometer is hij al van huis. ,,Fysiek is het zwaarder dan gedacht. Ik loop maar door’’, zegt de Waal vastberaden. ,,Mijn idee is dat als ik een nacht slecht geslapen heb, ik meer problemen heb met mijn rug. Als ik goed uitgerust ben, gaat het beter. Die theorie ga ik nu verder uitbouwen.” Verblijven op een camping is daarom ideaal. ,,Als de zon onder is, is er niet veel meer te doen.”

Seine

Het ‘makkelijke’ gedeelte ligt achter hem. Vanaf nu wordt het zwaarder. ,,Nu komt het heuvelachtige gebied. Afgelopen dagen liep ik langs het kanaal naast de Seine, de enige hoogteverschillen die ik daar tegenkwam waren de opritten naar de weg.”

Ook de temperatuur gaat gestaag omhoog. ,,’s Nachts is het nu nog 11 graden en overdag een graad of 24 tot 27. Geleidelijk gaat dat oplopen naar boven de 30 graden. We gaan zien hoe ik me daar bij ga houden.”