Vanuit een andere hoek Zomereditie

 Carla Ravenhorst 

Jeugdbridge

In de zomervakantie ontspannen bridgen staat mij wel aan. Geen prestige of druk en zoals Jaap altijd zegt; ‘ gewoon lekker kaarten’. Wel fijn als de basis goed is en als wij elkaar maar begrijpen in het bieden. De laatste tijd heb ik nogal een potje gemaakt van het afspelen en soms ook van het tegenspelen. Waar ik vooral goed in ben is allerlei afspraken en betekenissen door elkaar heen halen. Er zijn aardig wat tafels en er zijn nieuwe gezichten. Misschien komen zij na de zomer ook wel bij de Vriendenkring. Of spelen zij zomaar voor de gezelligheid mee met een vriend of vage kennis? Het kan allemaal. Er zijn ook een aantal jonge mensen die een paar keer mee komen spelen. Vast en zeker jonge talenten. Wat had ik graag 45 jaar geleden bridge leren spelen.

We gaan gezellig aan de slag. Leuk! Een tafel tegen Sander en Esther. Spel 7 bied ik als enige de manche en maak hem ook nog, dat is toch een volle 100%! Misschien met een beetje geluk, maar toch. Dan komt spel 8, ook tegen Esther en Sander.

Spel: 8
  W/-  
 
 
♠94  
♥BT76  
♦BT976  
♣V6  
 
♠AB763  
♥H532  
♦8  
♣B54  
N
W O
Z
♠HV85  
♥-  
♦V432  
♣T9872  
 
♠T2  
♥AV984  
♦AH5  
♣AH3  
 

 

 

West Noord Oost Zuid
2♦* pas 2 D
3 pas pas R(D)
pas 4 pas 5
ap      

Met 2 ruiten geeft Esther aan dat ze beide hoge kleuren heeft. Wij kunnen de harten fit nu niet vinden. Met mijn eerste doublet geef ik aan dat ik punten heb. Ik wil niet opgeven na het 3♠ bod van Esther en dan weet ik niet meer welk kaartje ik moet leggen. Ik vraag in mijn onschuld of ik hier dan het redoublet kaartje moet leggen…… Jaap en Esther lopen rood aan van het lachen. Weet ik veel! Maar ik laat me niet kennen en bied 5 ruiten wat helemaal niet te maken is. We eindigen in een 50% tafel. Toch een mooi gemiddelde voor ons alle vier smiley

 

Het hobbelt lekker door, de laatste tafel slaat de moeheid volledig toe en bak ik er niets meer van. Ik vergooi me door niet te bekennen in een spel. En ik verpak me - wat dat ook moge betekenen - zo erg dat we in een te hoog contract komen. Ik wist niet dat ik dit in één handeling mocht corrigeren. Zo’n slechte tafel had dus niet gehoeven.

 

Het was weer een gezellige avond. Voor vertrek hangt Jaap nog even een poster op voor de bridgelessen die hij na de zomer weer start. Aan zijn lessen heeft het niet gelegen. Het is voor mij gewoon nog steeds een lastig spelletje. Op de fiets mijmer is even over hoe het had kunnen zijn. Ik zag op het prikbord in het DCA dat ook de cursus jeugdbridge na de zomer start.