Parkinsonweg (uit het AD van 3/7)

Wandelen met bagage valt parkinsonpatiënt Erik de Waal zwaar

Parkinsonpatiënt Erik de Waal loopt bijna 2500 kilometer van Amersfoort naar het Noord-Spaanse Santiago de Compostella. Zijn doel: geld inzamelen zodat de diagnose parkinson sneller gesteld kan worden. AD Amersfoortse Courant volgt hem op de voet.

Het heeft even 'tegen gezeten', stelt Erik de Waal met gevoel voor understatement. Zowel zijn fysieke gestel als het hete weer, speelden hem parten. Twee weken na de start van zijn tocht zit hij thuis in Amersfoort voor een bezoek aan de fysiotherapeut.

De etappe in België van afgelopen zaterdag van Dinant naar Givet werd hem te veel. ,,De hitte was genadeloos. 22 kilometer in de brandende zon, langs de Maas die de zon ook nog eens weerkaatst. Dat ging ik niet halen."

De Waal, die toch al veel last had van zijn rug, pakte de trein naar huis om naar de fysiotherapeut te kunnen. Ook tijdens de etappes in Nederland moest hij al naar de specialist.

,,Het lopen met bagage viel me zwaarder dan gedacht'', zegt de Waal. ,,En ik had ook te weinig gewandeld in de voorbereiding door het georganiseer er omheen." Ook de etappes blijken aan de lange kant. ,,Ik heb al routes ingekort en stukken met het openbaar vervoer gedaan."

Van opgeven wil De Waal niet weten. ,,Het was heel zwaar, maar wie had deze krankzinnige warmte voorspeld? Ik moet er voor zorgen dat ik mijn rug niet meer overbelast; op tijd stoppen en mijn oefeningen doen."

Volhardend

Gisteren pakte De Waal de draad weer op. Zijn buurman bracht hem met de auto naar het punt waar hij volgens het schema zou moeten zijn, omdat hij donderdag weer meelopers ontvangt. Of het niet voelt als smokkelen om een stukje van de route over te slaan? ,,Zoals een broeder van het klooster in Postel tegen me zei: 'Het gaat niet om de afstand die je aflegt, maar om de weg'. Ik ben volhardend in mijn doelstelling om de eindstreep te halen'', zegt De Waal.