Vanuit een andere hoek 18

Carla Ravenhorst 

U wordt weer bedankt!

De voorbereidingen voor een laatste avond van het seizoen waren in mijn beleving in huize Ravenhorst in volle gang. Ik had de regels voor verdedigen tegen zwakke SA nog eens goed doorgelezen. Jaap vond dat vrij weinig wat ik achteraf en na een goed gesprek wel begreep. Dus het plan is om deze zomer voorafgaand aan onze vier tot acht spelletjes per week een klein thema te behandelen. Ik vind dat wel spannend klinken, als een soort therapie, maar ik sta er voor open. Ik wil Jaap via deze weg alvast extra bedanken voor zijn eeuwige geduld om mij iets van het bridgen bij te brengen.

Doordat het de warmste dag van het jaar leek droop het zweet gisterenavond letterlijk van iedereen af. Wat een dampende zaal! Het openen van de deur bracht enigszins verlichting. Er gingen liters water doorheen en hier en daar wat bier om de bezwete lichamen en kaarten te koelen. Een mede oorzaak van het zweten was denk ik ook het vrouwen voetbal wat op de achtergrond aan stond.

Het was weer een vrolijke avond en zolang ik in de A lijn niet hoef af te spelen ben ik best tevreden. Ik zeg hier ik. Het eerste spelletje dat ik afspeel trek ik geen troef omdat ik meen dat heen en weren – cross ruff geloof ik – beter is. Jaap begrijpt niets van wat ik doe en ik achteraf ook niet. We hebben een stilzit en Jaap neemt mij heel romantisch mee naar een bankje waar het enigszins koel is. Terecht geeft hij aan dat hij verbaasd is dat er zoveel basis afspraken fout gaan. Het romantische is er snel af, maar hij heeft volledig gelijk. Ik wil het allemaal te snel doen en neem niet de rust om goed na te denken. Het voordeel is wel dat ik dan even een korte pauze heb om water te drinken of naar buiten te gaan, maar het levert geen goed spel op.

 

Spel 21

Spel: 21
  N/NZ  
 
 
♠V6  
♥B94  
♦AB9764  
♣92  
 
♠AB95  
♥T762  
♦HT5  
♣HT  
N
W O
Z
♠74  
♥AHV8  
♦83  
♣VB875  
 
♠HT832  
♥53  
♦V2  
♣A643  
 

 

West Noord Oost Zuid
  pas 1 pas
1S pas 1SA pas
2SA ap    
       

Dat is natuurlijk niet goed, ik bied mijn vier kaart harten niet als eerste, een behoorlijke basis regel. En ik maar denken dat 2SA plus 2 best goed is. Vier harten is het juiste contract.

Logisch dat we degraderen naar de B lijn, wat we ook helemaal prima vinden. Bridgen in de A lijn heeft mij overigens wel een hele andere kijk op deze ‘doelgroep’ gegeven. Met geduld hebben ze mijn vragen aangehoord, mijn fouten aangekeken en hier zeker ook hun voordeel mee behaald. Met geduld hebben ze hun overmoed geaccepteerd door soms te denken, Carla kan ik hebben, waardoor we een keer tweede werden in de A lijn. En ik moest geduld hebben wat niet mijn sterkste kant is. Geduld met wachten tot zij uitgedacht waren over hun biedingen of afspel. En ik heb van alles geleerd, onder andere verdedigen tegen een zwakke SA opening afgelopen week. Wat natuurlijk geen enkele keer gebeurde gisteren.

Kortom het was een bijzondere competitie. De zomervakantie staat voor de deur waarin er zeker voor mij weer leerzame bridgemomenten aan komen. Even richten op het vermijden van de kleine fouten met grote consequenties.... Tijd om tot rust te komen en na te denken over het bridgejaar wat weer voor ons ligt. Sommige mensen zoeken nieuwe partners, sommige zullen wellicht (tijdelijk) stoppen. Er zullen ook sommige nieuwe leden bij de Vriendenkring komen. Wat ik wil zeggen, ik heb een gezellig bridgejaar gehad met ups en downs. U wordt allen weer bedankt!