Vanuit een andere hoek 17

Carla Ravenhorst 

Stille hoop

Gisteren niet wezen bridgen, omdat we een avondje lekker bij mij zussie waren. Even op en neer met de fiets naar Woudenberg. Goed om soms even de druk van het bridgen af te halen. Naast dat ik het heel gezellig vind op de clubavonden, vind ik het ook leuk om te bridgen. Maar even een avondje niet is ook wel even lekker. Niet de druk zo van doe ik het wel goed, niet de druk van hoeveel impen ben ik nu weer kwijt geraakt, of misschien wel hoeveel heb ik er gevonden. Stiekem even bridgevrij.

Even een half uurtje fietsen en heerlijk in de zomerwarmte van de tuin zitten. Luisteren naar de gesprekken tussen Jaap en mijn zus. Luisteren naar de merels die nog steeds het hoogste lied zingen, wat betekent dat er nog genoeg vocht in de lucht zit. Even bijpraten over de wederzijdse kinderen en in haar geval ook kleinkinderen. Even praten over bridge waar zij geen kaas van heeft gegeten, en ik hooguit een klein stukje. Even lekker niets hoeven en bijkomen.

Vanavond aan tafel vertelde Jaap dat hij natuurlijk even naar de uitslag had gekeken van gisteren. "We zijn een plekje gezakt, Nancy en Irene staan boven ons met vier impen meer. Dat betekent dat we ons niet zullen handhaven Carla." We mogen nog één avondje butler in de A lijn. Ik had ook geen enkele illusie dat we ons zouden handhaven. Jaap overigens ook niet.

Toch vermoed ik dat Jaap er stiekem wel op hoopt, want ik zie hem driftig rijtjes op een A viertje schrijven die verdomd veel weg hebben van bridgerijtjes. En ja hoor, daar komt een onverwachts lesje. Jaap in een flits legt 2 dingen uit. Als ik er één een beetje kan onthouden ben ik al blij. Het gaat als volgt:

Wanneer er op 1 niveau geopend wordt dan betekent een doublet van mij informatie of sterk. Een bod van mij betekent slagen, jump ik, dan heb ik een 6 kaart met 14 tot 16 punten en 1SA is de gewone 15 - 17 punten. Even weer het doublet helder krijgen. En dan begint het echte werk. Het gaat vooral over de zwakke sans openingen en hoe ik daar op moet reageren in het bieden. De tegenpartij biedt dit alleen als ze niet kwetsbaar zijn. Soms ook als wij ook niet kwetsbaar zijn ,maar niet altijd. Daar begint het al te wringen bij mij. Zwak is 9 - 12 punten als ik dan een doublet leg dat heb ik 12+ of ben ik sterk. Bij een bod heb ik slagen, ik jump als ik zwak ben. Het loopt zo op afhankelijk van de waarde van de sans opening van de tegenpartij. Dus bij 10 - 12 punten leg ik een doublet bij 14+ of ben ik sterk. De rest is hetzelfde. Maar dan komt het. Wat zou een 2SA bod van mij betekenen?

Het is een on-usual bod die we gaan reserveren voor de 5-5 verdeling en forcing. Forcing betekent 8 slagen en veel punten. Partner biedt dan zijn 3 kaart van onderaf aan. Ook vanaf 0 punten. Ik geloof dat ik het begrijp maar of ik het onthoud is een tweede. En het is misschien verstandig om hetgeen ik heb opgeschreven bij Jaap te checken. Ik zou persoonlijk aan de uitleg niet teveel waarde hechten.

Toen zag ik rolwolken en daar hou ik niet van. Helemaal afgeleid en inderdaad het onweer barstte los. Echt Jaap, ik probeerde mijn aandacht er nog bij te houden. Maar ook de honden gingen keihard tekeer, de boom waaide vervaarlijk heen en weer. En in mij stormde het ook, want ik kreeg even het gevoel, dat er toch nog wel wat van me gevraagd wordt volgende week. Misschien was bridgevrij toch niet zo'n goed idee. sadsmileywink