Vanuit een andere hoek 15

 

In voor en tegenspoed.

 Afgelopen dinsdag was een bewogen avond. En niet in de eerste plaats, omdat er noodweer dreigde. Ik was overigens wel even afgeleid toen het onweer losbarstte boven het DCA. Onweer is niet mijn favoriete weer. Maar ik was wel vastberaden om me niet door het onweer te laten leiden bij de laatste tafel. Ik wilde het gevoel dat het redelijk ging vanavond vast houden tot de laatste tafel. Afgelopen week hadden we min 24 impen en ik begrijp dat wel in de A lijn. Het is ook erg tegenstrijdig met ons degraderen naar de D lijn in de paren competitie. Dus we bridgen door - zoals we elkaar beloofd hebben toen we trouwden - in voor en tegenspoed.

 Er zijn nogal wat uitspraken van o.a. filosofen en schrijvers over voor en tegenspoed. Ik vind  het wel interessant wat voor en tegenspoed met een mens doet. 'Tegenspoed zorgt ervoor dat sommige mensen breken; anderen verbreken records.' Nou, dat was wel aan de orde voor ons gisterenavond. En deze: 'Aanhoudende tegenspoed leert de mensen zich te verbeteren, en het ongeluk vergroot hun krachten.' Volgens mij had ik geen andere keuze dan mijn bridgekracht te versterken om mijn bridgehuwelijk te redden. En: 'Tegenspoed beproeft de man; de ware deugd streeft onversaagd langs ruwe, steile paden naar de roem.' Tja, Jaap, je moet engelengeduld hebben om jouw vrouw te leren bridgen.'Tegenspoed in de liefde wakkert ze des te meer aan.'' Daar is weer de echte liefde van echtparenbridge!

In de middag heb ik even de basis doorgenomen, me gericht op reverse en  zwakke 2. Nog even doorgelezen hoe het ook alweer zat met sterk bieden. Dat betekent bij Jaap en mij dat een 2 klaveren opening mancheforcing is.

 

west         noord      oost          zuid

                                               2 kl

pas            3 r              pas       3SA

pas            6 r              a.p.                

 

Dat kwam goed van pas. Ik kreeg zo'n hand en hoewel de bieding niet helemaal jofel ging en ik dacht dat Jaap na mijn  2 klaveren bod met 3 ruiten aangaf dat hij 0 tot 7 punten had liep het toch goed. We eindigen in 6 ruiten voor 9 impen. Jaap vond het echt gek dat de andere 6 SA boden, hij legt mij uit dat hij een aankomer mist. Ik geloof dat gelijk. Maar ook 6 SA zit.

 Aan het einde van de avond, voor de uitslagen zie Jaap tegen mij:"Je hebt maar een foutje gemaakt vanavond. Ik zie wel een lichte plusscore ." Dat klinkt toch als muziek in je oren als je bridgen nog een lastig spelletje vind!  Na de uitslag verscheen er een grote grijns op Jaap zijn gezicht, die er nu nog op zit. Met  25 impen zijn we 2e geworden in de A lijn . Dat had niemand zien aankomen, wij ook niet!  Ik kan jullie vertellen dat ik nu al nerveus ben voor volgende week, want hoe kunnen we dit vasthouden? Dat brengt mij tot de volgende uitspraak:

'Tegenspoed is moeilijk te dragen, maar voorspoed moeilijker.'

Carla