Vanuit een andere hoek 14

Carla Ravenhorst 

Slagveld

Gisterenavond zat ik op een van de nieuwe barkrukken me geestelijk voor te bereiden op deze bridgeavond. Thuis hadden we vooral verdedigen tegen zwakke 2, wat we samen nog niet spelen, doorgenomen. Jaap gaf aan dat er vaak zwakke 2 wordt geboden in de A lijn. Precies dat ja, niet de zwakke 2 maar de A lijn boezemde bij mij wat angst in. Vanaf mijn kruk overzag ik de zaal waar ik zo dadelijk moest gaan spelen. In gedachte zag ik een slag(cht)veld voor me en zei dat tegen Jaap. Jaap zag meer een mijnenveld. Aan welke tafel zou de bom afgaan.

Vroeger heb ik herhaaldelijk het spelletje zeeslag gedaan. Een gepriegel met kleine blauwe, witte en volgens mij een paar rode pinnetjes die je in een bord moest steken. Met uitvragen en goed onthouden kon je dan er achter komen waar in het veld van de tegenstander de verschillende schepen zich bevonden. Met destijds een dijk van een geheugen was dat appeltje eitje voor me. Ik wil niet met ieder spel een vergelijking met bridgen maken, maar er achter komen wat de ander heeft en goed onthouden raakt bridgen wel. Met dit verschil dat er geen drie paar ogen op je gericht zijn wat je nu weer aan het uitspoken bent in het speelveld.

Toch heb ik besloten om niet met het zweet op mijn rug te starten. Dat lukte best aardig. We starten tegen Hans en Dick. Rustig gespeeld, negatief aantal impen gehaald. Wel leuk vond ik dat Hans aangaf dat ik bij de opening van Jaap op 1 schoppen direct naar 3 schoppen ging en dat dit bij hen zwak betekent. Hier was het gelijk helder wat ik wilde. Simpel en doeltreffend. De eerste imp bij een spel gehaald.

Aan tafel 2 ging de bom af. Ik krijg het voor elkaar om vier harten min vier te spelen en dan nog te zeggen ook: ''Ik begrijp er niets van." Een enigszins rood hoofd, maar ik was nog steeds niet van plan me van de wijs te laten brengen. Tegen Ernst en Mouchette spelen we 2 keer slem, waarbij ik 6SA plus 1 haal. Op mijn dooie gemak. Dat klinkt erg relaxed toch? Helaas mis ik later (spel 8) een slem, omdat het mij aan lef ontbreekt om naar 6 harten te gaan terwijl ik wel azen vraag en Jaap er één heeft. Dan word ik bang en denk ik, ik wil rustig afspelen en durf de druk niet aan. Lafaard.

Spel: 6
  O/OW  
 
 
♠HV85  
♥B974  
♦A54  
♣65  
 
♠BT96  
♥T86  
♦V7  
♣AB96  
N
W O
Z
♠7432  
♥5  
♦9862  
♣HT72  
 
♠A  
♥AHV32  
♦HBT3  
♣V43  
 

 

 

West Noord Oost Zuid
      1
? 4 pas 4SA
pas 5 pas 5
ap      

 

Aan het einde van de avond kon ik concluderen dat we drie van de acht tafels met een plus score waren geëindigd. Op het ene bommetje na vond ik het slagveld wel meevallen en durf ik volgende keer gewoon te zeggen dat ik een speelveld in ga. De betreffende bommen die dan ontploffen kan ik handelen. Denk ik.