Finale NBB beker, slem bieden voor dummy’s

Afgelopen zaterdag was het zover, de beker finale in Utrecht. Ernst en ik mochten aantreden in het eerste team van de Vriendenkring en mochten daardoor het onderstaande rijtje spelers partij gaan bieden, voorwaar geen eenvoudige klus.

 

Berry Westra - Vincent Ramondt

Sjoert Brink - Bas Drijver

Louk Verhees - Ricco v Prooijen

Simon de Wijs - Bauke Muller

Jacco v Egdom - Ralf Walgemoet

Thibo Sprinkhuizen – Guy Mendes Leon.

 

Behouden de laatste twee paren, zijn de andere spelers ruim voorzien van Nederlandse, Europese en wereldtitels.

 

Vol goede moed aan tafel en vrij in het begin pak je dit op: Spel 7

 

♠AH32

♥AHVT8

♦AH93

♣-

 

Terwijl je zit te denken hoe je deze os gaat verkopen, komt de biedtray (we spelen met tafelschermen) aan jouw kant tevoorschijn met een opening van je partner, 1, en je mag.

Ik bedenk terecht dat dit met een beetje fit weleens 7 kan zijn. Voorwaarde is dan wel dat je dit ook in de daarop volgende biedrondes blijft denken en dat liet ik na. Het spook van 1 down in groot slem werd de baas van mijn gedachten.

 

1 1 (transfer naar harten)

1 2 (soort 4e kleur, mancheforcing)

2nt 3 (echt)

3nt 4 (controle)

5 6 (laf)

 

Ok, ik kon dus na 1 (is een 3 kaart) 7 bieden, dat kon ik daarna nog 4x en deed het even zo vaak niet. Terechte beloning van -13 imp want 7 was uiteraard helemaal dicht. Zoals een topspeler na afloop zei: “ je kunt toch niet alle kaartjes opvragen dus bied gewoon waarvan je denkt dat het kansrijk is” En gelijk had hij.

 

Leuk was wel om een andere topspeler hierna het leven erg moeilijk te maken op spel 8.

Tegen Brink – Drijver begon Ernst met een zwakke 2 en na dubbel van Bas Drijver mocht ik met Oost. Dit waren onze handen:

 

Spel: 8
  W/-  
 
 
 
 
 
 
 
♠V9752  
♥-  
♦7653  
♣A543  
N
W O
Z
♠BT84  
♥BT64  
♦T84  
♣76  
 
 
 
 
 
 

 

 

Met 2 puntjes vond ik 4 te gortig, dat is al snel 800-1100 en dus te duur, maar 3 kon nog wel, ik had immers 4 troeven. Best leuk om met 8 punten in 3 te zitten en nu maar afwachten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het hele spel:

Spel: 8
  W/-  
 
 
♠-  
♥HV975  
♦AH92  
♣HVBT  
 
♠V9752  
♥-  
♦7653  
♣A543  
N
W O
Z
♠BT84  
♥BT64  
♦T84  
♣76  
 
♠AH63  
♥A832  
♦VB  
♣982  

 

 

West Noord Oost Zuid
2 D 3 3NT
pas 4 pas 6
pas ???    
       

 

Na 3NT vond Bas dat hij nog niet genoeg had gedaan (klopt ook) en bood 4. Dit was niet helemaal goed doorgesproken, komt zelfs bij profs voor, maar Sjoert had met 2 azen en een heer wel genoeg voor 6 en dat klopte. Nadat 6 bij Bas was aangeland mocht hij bedenken of ook dit weer 7 was en die wilde hij natuurlijk niet missen. Na ongeveer 10 minuten (!) bood hij uiteindelijk 7.

Dat werd uiteraard a tempo gedubbeld door Ernst. Bas: “ok, dat was het dus niet” , Sjoert bood nog wel 7NT in de hoop dat dit nog een kans had.

Ons nevenpaar (Marc en Leen Stougie) bood overigens keurig 6 uit, klaver aas is tenslotte buitenboord, alleen was dit ook niet te halen omdat de hartens 4-0 zaten. Door de dubbel op 7NT wonnen we nog wel 2 imp maar met de hartens ietsje beter dan 4-0 wint dit spel 14 imp. Wat een onrechtvaardig bestaan heeft een bridger soms.

 

Dan nog even een spelletje verdedigen tegen 2 andere wereldkampioenen.

Nadat NZ een sterke hand in zuid hebben aangeboden en een invite zonder majors in noord mocht Ernst uit en die startte goed met een kleine schoppen voor het aas in zuid.

Spel: 16
  W/OW  
 
 
♠54  
♥A63  
♦B854  
♣VT64  
 
♠T873  
♥H95  
♦H63  
♣A32  
N
W O
Z
♠B96  
♥V74  
♦972  
♣HB95  
 
♠AHV2  
♥BT82  
♦AVT  
♣87  
 

 

 

 

Na de start, genomen in zuid, speelt de leider bij gebrek aan entrees A en V.

Normaliter speel je in deze situatie count om te vertellen wanneer je partner de heer moet nemen.

Gek genoeg is dat hier niet zo, Als zuid 4 ruitens heeft, maakt het sowieso niet uit maar ook met 3 ruitens ligt de aas er om bij de 4e ruiten te komen. Het is dus beter om nu iets anders te vertellen aan partner en dat kon. Als oost wilde ik erg graag dat er klaver na gespeeld ging worden, dat liet ik partner weten door 2 en daarna 7 bij te spelen, laag/hoog vraagt de laagste overgebleven kleur. Ernst heeft hier een tijdje naar zitten kijken en trok de juiste conclusie. Voor 4 klaverslagen moest ik precies HB9x in klaver hebben en vol vertrouwen speelde hij de 2 (toont een honneur). De 9 maakte de slag en een kleintje voor de aas en de 3e klaver zorgde voor 1 down. Dat was leuk verdedigd.

 

Als u de eindstand heeft gezien, dan begrijpt u dat er ook een aantal spellen waren die net iets minder goed afliepen. We werden op keurige afstand van de topteams vierde. In de butler eindigde we wel twee plaatsen boven Bas Drijver en Sjoert Brink, waarschijnlijk de beste spelers van Nederland, niet gek toch?