Vanuit een andere hoek 13

 Carla Ravenhorst 

Echte liefde……is echtparenbridge.

De afgelopen weken heb ik niet zo heel best gebridged. Alles liet me in de steek, mijn geheugen, mijn concentratie en bijna mijn maatje. Dat laatste begreep ik wel. Ik zeg bijna, omdat Jaap en ik geenszins van plan zijn om niet meer samen te bridgen maar het moet voor hem wel leuk zijn. En dat het niet leuk meer was voor hem, was niet alleen voor mij helder. Jaap zijn gezicht spreekt namelijk boekdelen. En die van mij ook. Mijn hoofd werd met de week roder. Jaap zij vorig week gekscherend: " Dit is nu echt echtparenbridge. Dat iedereen aan ons kan zien dat het ff niet lekker loopt met bridgen.” Waren we daar niet voor gewaarschuwd? Maar ik ben met bridgen met Jaap gestart omdat ik geloof in echte liefde.

aan tafel

Thuis hebben zijn we samen aan tafel gezeten. Dat doen we niet alleen voor het bridgen hoor. Om te overleggen hoe ik het weer enigszins fatsoenlijk kan oppakken. Hoe we elkaar weer begrijpen met bieden en hoe ik beter kan afspelen. De conclusie was dat ik beter moet studeren en dat Jaap niet teveel adviezen tegelijk moet geven. Ik ben op mijn dooie gemak gestart met het doorlezen van boekje 1 van Berry Westra. Niet de eerste hoofdstukken, zo is erg is het nou ook weer niet, maar even de basisregels lezen.

zwakke twee

Gisteren heb ik uit het aantekeningboekje een specifiek onderwerp gekozen. In dit geval was dat verdedigen tegen zwakke 2. Alleen even daar op concentreren en de basiskennis gebruiken. Dat voelde beter voor me, rustiger aan de bridgetafel. Sietske was trots op me geweest als ze had gezien dat ik deze keer reverse goed bood. En nu wachten op een zwakke 2 bod van de tegenpartij.

spel 15

Dat komt in de vierde ronde, spel 15 waar wij tegen Nancy en Irene spelen.

Spel: 15
  Z/NZ  
 
 
♠9  
♥B976  
♦642  
♣A8432  
 
♠K  
♥A42  
♦AK973  
♣BT75  
N
W O
Z
♠V8542  
♥HV53  
♦BT8  
♣K  
 
♠ABT763  
♥T8  
♦V5  
♣V96  
 

 

 

West Noord Oost Zuid
      2♦*
D R 4 ap
       
       

 

Irene opent 2 ruiten wat multi betekent, 6 kaart in de hoge kleur. Ik verdedig mij met huid en haar met een doublet. Nancy redoubleert. Zij geeft aan dat dit inhoud dat Irene haar zes kaart kan bieden. Jaap begrijpt mijn doublet en redeneert dat hij dan maar één ding kan doen na een denkpauze en dat is 4 schoppen bieden. Dat loopt niet goed af, het spel gaat maar vier down. Irene geeft als tip mee dat Jaap eerst had kunnen passen, want dat zij echt wel gaat bieden. Natuurlijk geeft hij aan, maar voor mij was dat heel onnatuurlijk geweest omdat wij de afspraak hebben dat Jaap verplicht iets moet bieden. Ik had na een bieding van Irene zeker gepast. Jaap had overigens 3 schoppen forcing kunnen bieden.

Begrip!

Tijdens het bridgen hebben wij elkaar dus goed begrepen en dat was ons doel van vanavond. We waren zelfs tevreden over mijn afspel, hoewel ik af en toe wel wat gekke bokkensprongen maakte om een contract te halen. Mijn hoofd was minder rood, Jaap keek me steeds blij aan en ondanks dat de gemiddelde score van Te Broaf niet best was hebben we heerlijk gebridged. Dit is waar het om gaat met bridgen. Met vallen en opstaan elkaar weer weten te vinden. Het goed houden met echtparenbridge, dat is voor mij echte liefde.