Vanuit een andere hoek 12

Carla Ravenhorst 

Gemiddelde bridger

Maandagavond een training bijgewoond van Peter Felix. Een training voor de gemiddelde bridger. Ik vraag me dan af wat gemiddeld is als ik naar mezelf kijk. De training ging over het maken van een speelplan. Dat vind ik zeker lastig, mede door de druk die ik voel als ik moet spelen, mede onder het toeziend oog van Jaap, en mede omdat ik niet zo heel goed ben in het maken van een speelplan. Soms lijk ik al een gemiddelde bridger. Ik benadruk hier het woord soms.

Ik start de avond met een redelijke rustige tafel. In de tweede ronde speel ik SA + 2 en dat levert nog wat op ook maar we hadden in 4 harten moeten zitten. Het speelplan was goed, het bieden niet. Dat klinkt best gemiddeld. Maar ik voel het zweet langzaam maar zeker tot een hoogtepunt stijgen. De tafel daarna spelen we lekker. Dat klinkt voor de C lijn, ik tel Jaap voor het gemak even mee, best beter dan gemiddeld. Wieke geeft aan die tafel te kennen dat ze zich een krant voelt, omdat ze even een kaart verkeerd heeft neergelegd. Dat klinkt ook gemiddeld want dat gevoel ken ik al te goed.

Ik vraag me af of ik deze keer wel een spel met bieden en afspelen, inclusief het maken van een speelplan van een gemiddelde C lijner moet uitspellen. Vooruit dan maar.

Spel: 6
  O/OW  
 
 
♠AVB4  
♥B7  
♦A87  
♣8763  
 
♠87  
♥A9854  
♦B4  
♣HVT5  
N
W O
Z
♠9653  
♥T632  
♦93  
♣AB9  
 
♠HT2  
♥HV  
♦HVT652  
♣42  
 

 

 

West Noord Oost Zuid
    pas 1
1 D pas 1
pas 4 ap  
       

 

Ik bied op een driekaart schoppen wat op zijn minst gek is, al zeg ik het zelf. Dan maak ik een speelplan, door vier keer schoppen te spelen, ik gooi een winnende ruiten weg op de vierde schoppen en kom terug met klaveren acht. Hoe bedenk ik het, want ik kan natuurlijk de ruiten oprapen. Ik moet jullie eerlijk zeggen dat dit niet is wat Peter mij de dag ervoor geleerd heeft. Volgens meester Jaap (is daar geen boekje van?) kan ik 4 schoppen plus 1 maken. Ik voel me na dit spel geen oude krant, maar een natte dweil die stevig uitgewrongen moet worden.

 

We eindigen die avond met een biertje en een degradatie naar de D lijn. Leuk om daar weer met anderen te spelen, ik probeer het positief te brengen. Jaap kijkt daar wat anders naar. Je begrijpt dat ik, zonder andere mensen te willen beledigen, me niet meer thuis voel bij de training van Peter. Want die is voor de gemiddelde bridger.